Bh. političari imaju 4.000 službenih vozila: “Sve im građani plaćaju”

e postoje zvanični podaci koliko vozila imaju državne institucije. Revizijom je utvrđeno da ih je oko 4.000 i da se voznim parkom ne upravlja efikasno

Institucije Bosne i Hercegovine imaju impozantan vozni park, ali ne postoje zvanični podaci o broju vozila koje one imaju.

Revizijom Ureda za reviziju institucija BiH o upravljanju voznim parkom utvrđeno je tek da ih je okvirno oko 4.000, da su godišnja izdvajanja za tekuće izdatke voznog parka oko 15 miliona, dok su za nabavku automobila u posljednjih pet godina potrošena 34 miliona KM.

Stanje i potrebe

Revizija je provedena s ciljem da se ispita da li institucije voznim parkom upravljaju na efikasan i ekonomičan način. Nalazom je utvrđeno da to nije slučaj piše Oslobođenje

– Doneseni propisi za upravljanje voznim parkom ne uređuju na jedinstven način vozni park i kriterije za posjedovanje, nabavku i korištenje vozila. Pojedinačne institucije ne poštuju dosljedno važeće propise niti svoje upravljanje voznim parkom temelje na analizama stanja i potreba sa ciljem efikasnog korištenja voznog parka i ekonomične upotrebe raspoloživih sredstava, utvrđeno je revizijom.

Revizori su utvrdili da institucije voznim parkom ne upravljaju na efikasan i ekonomičan način i dali su preporuke

Vijeće ministara BiH je u aprilu 2023. donijelo novi Pravilnik, gdje su sve institucije bile dužne da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu donesu interne propise o službenim vozilima i interne pravilnike o službenim automobilima za specijalizovane namjene dostave na saglasnost Vijeću ministara.

– Novi Pravilnik nije otklonio utvrđene slabosti koje se tiču definisanja voznog parka, kriterija… Pravilnikom su dovedene u pitanje transparentnost i kontrola namjenske upotrebe vozila.

Najznačajnija izmjena se tiče povećanja nabavne vrijednosti vozila po klasama. Pravilnikom su povećana prava na korištenje vozila više klase. Ukinuta je obaveza evidentiranja dnevnog korištenja vozila ukoliko vozilom upravlja samo jedna osoba i ne prelazi više od 80 kilometara na dnevnoj osnovi, odnosno da se evidencije vode na mjesečnom nivou, čime je transparentnost korištenja svedena na minimum, a time je i kontrola namjenske upotrebe vozila skoro onemogućena, što je najveći nedostatak Pravilnika, istaknuto je.

Analiza efekata

U konačnici, Vijeće ministara ni Ministarstvo finansija i trezora BiH ne raspolažu podacima da li su sve institucije donijele i uskladile svoje interne propise s novim Pravilnikom. Ured za reviziju institucija BiH stoga preporučuje Vijeću ministara da unaprijedi propise s ciljem jedinstvenog i ekonomičnog upravljanja vozilima, dok je MFT dužan da uspostavi praćenje i analizu primjene i efekata Pravilnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79