Bh. vlasti čekaju vakcinu putem mehanizma za siromašne zemlje?!

Međunarodnoj inicijativi COVAX, putem koje BiH očekuje da nabavi vakcine protiv koronavirusa, nedostaje novca, i to 4,3 milijarde dolara, potvrdili su zvaničnici. Čelnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ističu da je važno da COVAX, putem kojeg i siromašne zemlje moraju dobiti neophodna cjepiva, bude ravnopravan s državama koje već nabavljaju doze koje život znače.

Sve to govori da BiH vakcine očekuje putem mehanizma koji očito ima problema, na šta je upozorila i njemačka kancelarka Angela Merkel koja je, nakon Samita G20, pozvala COVAX da odmah započne razgovore s proizvođačima s novcem koji ima, a to je oko pet milijardi dolara.

Međutim, iz Ministarstva civilnih poslova BiH za “Avaz” kažu da je bitno što je naša zemlja dio COVAX mehanizama koji kontroliraju WHO, GAVI i CEPI.

– U skladu s naručenih 1.232.000 doza potencijalne vakcine, Ministarstvo civilnih poslova BiH je u završnoj fazi odabira kompanije koja će raditi skladištenje i transport vakcina u BiH. Također, Ministarstvo je potvrdilo spremnost BiH da se u portfelj COVAX inicijative uvrste, između ostalih, i vakcine zasnovane na mRNA platformi, poput „Pfizera“, „Moderne“… – poručuju.

Otkrili su nam da će, vodeći računa o izuzetno zahtjevnom temperaturnom režimu “Pfizerove” vakcine, a slijedeći potrebu multisektorskog pristupa ovoj i svim nadolazećim aktivnostima u sklopu COVAX inicijative, Ministarstvo održati i zajednički sastanak predstavnika institucija UNICEF-a, Ureda WHO-a u BiH, Svjetske banke, Ministarstva zdravstva FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Instituta za javno zdravstvo RS, Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta BiH, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Međunarodnog aerodroma Sarajevo i kompanije koja će raditi skladištenje i distribuciju.

– Zaključci sa sastanaka bit će u direktnoj vezi sa svim budućim aktivnostima u sklopu COVAX inicijative kojima će se težiti optimalnoj mjeri koja se, sa jedne strane, odnosi na potrebu dolaska vakcine u BiH kao jednog od glavnih alata u borbi protiv COVID-19 te, s druge strane, potrebe za pravilnim i mogućim procedurama ulaska, skladištenja i transporta vakcine u BiH – kazali su iz Ministarstva civilnih poslova.
Javna nabavka

Također, iz Ministarstva napominju da je BiH od Evropske komisije zatražila mogućnost za iskazivanje potreba nabavke vakcine u okviru Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protumjera (JPA) prenosi Avaz.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79