BHRT nije zaradio platu za radnike: “Na koljenima smo, ukidamo emisije”

Na BHRT-u je finansijsko stanje alarmantno, radnici ih napuštaju jer ne žele raditi bez plata.

Podsjetimo, BHRT ima oko 800 radnika koji su zadnju platu dobili u aprilu.

Kako nisu zaradili platu, neki radnici napuštaju BHRT koji je sada najavio gašenje nekih emisija iz programa.

Ovu informaciju je potvrdio generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović za Klix koji je napomenuo da je ovo samo prvi korak ka mogućem definitivnom gašenju televizije.

“Doslovno smo na koljenima”, naveo je Karamehmedović te napomenuo da Upravi odbor BHRT-a zasjeda u ponedjeljak.

“Nismo u mogućnosti da ostvarimo prava koja nam je zakon zagarantovao u smislu finansiranja od 2017. godine, moramo polako gasiti program. Pitanje je dana koliko možemo ovako trajati”, rekao je Karamehmedović.

“Nećemo biti u stanju da pokrijemo program. Nemamo način da zadržimo ljude jer svakako nismo konkuretni”, dodaje direktor BHRT-a.

Rješenje je, kaže, primjena zakona i to u potpunosti.

“Tačnije, da se RTRS i FTV natjeraju da poštuju zakon onako kako je on usvojen u Parlamentu 2005. godine. Mi nikada ne bismo došli u ovu situaciju da RTRS nije 2017. izašao iz zakona i počeo zadržavati kompletnu taksu s teritorije RS te da FTV nije zadržavala 50 umjesto 20 posto takse”, pojašnjava Karamehmedović.

Kratkoročno rješenje je da federalna vlada naloži EP BiH da rasporedi taksu između BHRT-a i FTV u procentima kako to zakon kaže: 50/25 posto.

“Mi smo bili, između ostalog, prisiljeni da zaustavimo produkciju jer nemamo dovoljno ljudi koji mogu da proizvedu te programe. A zakonski ne možemo otpuštati radnike jer i za sistematizaciju nam treba riješen problem finansiranja. Ako ukinete radno mjesto, morate ponuditi alternativu ili otpreminu, a za to nemamo novca”, zaključuje generalni direktor BHRT-a.

Na listi 15 emisija koje se ukidaju su “Jedan”, “Odbrojavanje”, “Putevi zdravlja”, “Nova avantura”, domaći dokumentarni program, “Propuh”, “Thinking Box”, “Art Depo”, “Moja zemlja”, “DVS – Filmski festival u Kanu”, “Identiteti”, “Global”, “Konačno petak sa Majom Miralem”, “Inbox”, “Trend” dok će emisija “Jutro za sve” trajati dva umjesto tri sata.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79