BiH će od sada moći vraćati migrante iz Pakistana?

Predsjednik Pakistana Arif Alvi potpisao je Sporazum o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Pakistana čime su stvoreni uslovi za njegovu primjenu, potvrđeno je Feni iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Taj dokument sada su ratificirale obje države što znači da je on i stupio na snagu. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 16. aprila ratificiralo taj dokument.

Zaključivanjem ovog sporazuma Bosna i Hercegovina i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprečavanja nelegalne migracije jer se Sporazumom reguliraju pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i osoba bez državljanstva koja borave na teritoriji ugovorne strane u suprotnosti s njihovim zakonima.

Riječ je o iznimno važnom sporazumu za Bosnu i Hercegovinu koja je posljednjih godina postala izrazito interesantna zemlja za ilegalnu migraciju na pravcu balkanske rute u lancu zemalja preko kojih se odvija proces krijumčarenja osoba, opojnih droga, vozila i drugih oblika organiziranog kriminala.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić (SDA) i ministar unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan Ijaz Ahmed Shah prošle godine potpisali su Sporazum o readmisiji i prateći Protokol kojim će se omogući povratak ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine u Pakistan.

Sporazum je potpisan u kratkom periodu iako je postupak počeo 2011. godine, ali je bio pasivan te je rad na njemu naknadno reaktiviran. Njime je omogućeno da se migranti organizirano mogu vraćati u Pakistan.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79