BiH godišnje napusti oko 37.000 ljudi, za sobom ostavljaju ekonomsku pustoš!

Bosnu i Hercegovinu, što trajno, što privremeno godišnje napusti blizu 37 hiljada ljudi. Kakve ekonomske posljedice to povlači sa sobom? Odgovore na ova pitanja dalo je Istraživanje “Troškovi emigracije mladih iz Bosne i Hercegovine” sprovedeno je uz podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju.

Od 2013-2018. prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), BiH je napustilo 184 hiljade građana, što je u prosjeku nešto manje od 37 hiljada u toku jedne godine. Samo u 2018. godini, njih čak 44.700.

Od navedenog broja na godišnjem nivou više od 18 hiljada stanovnika trajno je napustilo BiH.

Među onima koji napuštaju BiH, često su visokoobrazovani građani, kojima država nije obezbijedila uslove da stečeno znanje pokažu. Sa njihovim odlaskom, odlaze i sredstva koja su uložili u sticanje znanja. Istraživanje u školovanje jednog stanovnika BIH, pokazuje da se u njegovo osnovno obrazovanje uloži više od 25 hiljada maraka.

Za srednje obrazovanje neophodno je nešto manje od 40 hiljada, dok se u doba studiranja, za koje je prosječno uzeto trajanje od 5 godina, uloži više od 56 hiljada maraka. Za potrebe doktorskih studija, građanin u svoje obrazovanje uloži skoro 85 hiljada KM. Na taj način, ukupni troškovi obrazovanja lica koja napuštaju Bosnu i Hercegovinu kreću se između 1,2 milijarde i 1,5 milijardi KM.

Ekonomisti smatraju da su gubici još i veći.

„To je enormno ulaganje koje izgubljeno činjenicom da su ti ljudi otišli. Posebno možemo reći da su oni ostali u najmanju ruku, još toliko novaca bi bilo stvoreno u društvenom proizvodu u BiH i Republici Srpskoj. Ono što je u stvari naša najveća nesreća je što ne postoji nikakav poslovni ambijent koji će omogućiti stvaranje boljih uslova za one koji su pametniji, sposobniji, vještiji“, kaže Zoran Pavlović.

Upravo, usljed nemogućnosti da se spriječi odlazak stanovništva, godišnji gubitak potencijalnog BDP-a BiH je oko 1,4 milijarde maraka. FBiH tu prednjači sa skoro 900 miliona KM, Srpska gubi oko 470 miliona KM, dok Brčko distrikt ima manjak BDP-a od 30 miliona maraka.

Rezultati sprovedenog istraživanja pokazuju da svaki radno sposobni stanovnik napuštanjem BiH sa sobom u prosjeku odnese preko 40 hiljada maraka potencijalnog godišnjeg BDP-a koji je mogao biti ostvaren da je taj građanin zaposlen.

Da je BIH država u kojoj je briga o ljudskom potencijalu potpuno zanemarena, slažu se i građani.

Ljudski resurs, u stvari je najvažniji za bilo koji zemlju na svijetu. BiH ne bi smjela da dopusti da se ovakav trend nastavi, ali stručnjaci naglašavaju da volje za to u ovakvim okolnostima nema.

„Nezadovoljstvo i gubitak nade u bolje sutra ljude pokreće, pogotovo obrazovane, da traže sreću u zemljama gdje je situacija mnogo stabilnija, gdje institucije rade svoj posao i gdje će oni obezbijediti budućnost za sebe i svoju porodicu“, dodaje ekonomista Zoran Pavlović.

Ako BiH i dalje bude država gdje su radnici zanemareni, gdje su male plate, gdje su teški uslovi života za veći dio građana, gdje korupcija vlada u javnim institucijama, broj nezadovoljnih i gladnih stalno će se povećavati, zbog čega će stanovništvo odlaziti.

Podaci govore da je za građane BiH najbolja opcija Njemačka, za koju se odlučuju 53,7% onih koji napuste državu. Sljedeća je Slovenija sa 25,8% i Austrija sa 9,4%. Ove države nude i mnogostruko veće plate od onih u BiH, pa nije ni čudo što postaju trajno mjesto prebivališta za one koji pobjegnu iz BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79