BiH ima jednu od najvećih stopa smrti od koronavirusa, u zatvornima velika zainteresovanost za vakcinu

“Mi smo gotovo potpuno vakcinisani”, kaže direktor Kazneno-popravnog doma Zenica Redžo Kahrić.

To znači da je više od 90 posto zatvorenika i više od 60 posto zaposlenih do sada primilo obje doze cjepiva protiv koronavirusa.

Velika razlika
To je velika razlika u usporedbi s ostatkom stanovništva gdje je vakcinisano tek oko 27 posto građana. Razlog ne leži u pomanjkanju vakcina nego u nespremnosti građana da se vakcinišu.

Prema navodima vlasti, vakcinacija je u zatvorima na dobrovoljnoj bazi. Kahrić smatra da bi razloge u visokoj stopi vakcinisanih među žiteljima kazneno-popravnih domova trebalo tražiti u činjenici da je unutar kazneno–popravnog doma teško izbjeći ili ignorirati mjere, pogotovo ako slučajno dođu u kontakt sa zaraženom osobom.

Zato se radije vakcinišu.

I dok u ostatku zemlje koronavirus donosi mnoge probleme, unutar zatvora u BiH nije bilo masovnijih izbijanja zaraze.

“Mnogi članovi moje obitelji su se zarazili, među njima i moja majka. Zato mislim da je ispravno nositi masku i vakcinisati se”, kaže Fahro Kahriman, jedan od zatvorenika u KP Zenici.

Maske za zajednicu
Žitelji KPD-a u BiH su na početku pandemije odigrali i važnu ulogu u opskrbi stanovništva zaštitnim maskama. Kako navodi direktor KP Zenica Kahrić, samo u Zenici je proizvedeno više od 10.000 maski.

U zatvorskoj radionici se i dalje proizvode zaštitne maske. zatvorenici kažu da to rade dobrovoljno.

“Šivanje maski je smisleno provedeno vrijeme u zatvoru a ujedno je korisno i za cijelo društvo”, kaže Kahriman.

Da su maske potrebne govori i podatak da je u BiH na 3,3 miliona stanovnika do sada zabilježeno gotovo 300.000 zaraza koronavirusom i više od 13.000 umrlih, što spada među najviše stope u Europi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79