BiH je najlošija u regionu prema broju smrtnih slučajeva među oboljelima

Prema podacima američkog Univerziteta „Johns Hopkins“ Bosna i Hercegovina je ubjedljivo najlošija u regionu kad je riječ o smrtnosti od posljedica koronavirusu.

Zabrinjavajuća statistika

Naime, Bosna i Hercegovina zauzima neslavno 49 mjesto (od 215 država) u svijetu prema ukupnom broju smrtnih slučajeva. U našoj državi do danas je preminulo 5.297 ljudi.

Međutim puno više zabrinjava podatak o smrtnosti među oboljelima. Čak 3,86 posto svih zaraženih koronavirusom u BiH premine.

Kod susjednih država taj postotak je daleko manji. Hrvatska ima postotak smrtnosti među oboljelima na nivou od 2,27 posto. Slovenija još manje tek 1,99 posto. Susjedna Crna Gora 1,35 posto. Srbija je ponovo apsolutni lider u regionu sa 0,93 posto, ali to i ne iznenađuje uzimaju u obzir koliko je truda uloženo u nabavku potrebne medicinske opreme, lijekova protiv koronavirusa i vakcina.

Od BiH bolje rezultate liječenja pacijenata ima i Kosovo, gdje smrtnost iznosi 2,24 posto. Bolje stoji i Sjeverna Makedonija sa 2,98 posto, ali i Albanija 1,72 posto.

Dakle prema ovim podacima može se zaključiti da BiH najveći problem ima u zdravstvenoj zaštiti, što je direktna posljedica nerada vlasti na državnom i na nižim nivoima vlasti.Jer BiH jedina u regionu nije bila u stanju da nabavi vakcine za svoje građane, a ljekari su već ranije upozorili da nemaju pristup lijekovima koji se u svijetu koriste za liječenje oboljelih. O respiratorima ne treba ni govoriti, budući da će svoju presudu u ovoj aferi dati Sud Bosne i Hercegovine.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79