BiH može postati značajan igrač u proizvodnji litija, posebno zbog rasta globalne potražnje

BiH može postati značajan igrač u proizvodnji litija, posebno zbog rasta globalne potražnje


Bosna i Hercegovina, već bogata rudama poput željezne rude, cinka, olova i bakra, mogla bi u bliskoj budućnosti postati važan igrač na globalnom tržištu zahvaljujući otkrivenim nalazištima litija i bakra. Ove dvije sirovine postaju sve ključnije u procesu energetske tranzicije i dekarbonizacije, a prema najnovijim istraživanjima, BiH leži na značajnim rezervama ovih minerala.

Litij, metal koji je nezaobilazan u proizvodnji snažnih baterija za električne automobile i uređaje poput mobitela i prijenosnih računala, postaje sve traženiji. Iako su neki dijelovi Bosne i Hercegovine, poput Bijeljine, još uvijek oprezni u davanju dozvola za istraživanje, područja poput Ugljevika, Lopara i Zvornika već su u fazi istraživanja. Prema tvrdnjama stručnjaka, BiH može postati značajan igrač u proizvodnji litija, posebno zbog rasta globalne potražnje, koja se očekuje da će rasti po stopi od 33,3% godišnje.

Bakar, poznat kao “crveni metal”, postaje ključna sirovina u prelasku na klimatski neutralnu ekonomiju. Kako prelazak na elektrifikaciju postaje nužan za smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, bakar igra nezamjenjivu ulogu zbog svojih izvrsnih električnih svojstava. Električni automobili, kao primjer, sadrže znatno više bakra u odnosu na klasične automobile – čak do 78 kg po vozilu, dok benzinci koriste svega 22 kg.

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), svijet će do 2050. godine trebati velika ulaganja u nove rudnike bakra kako bi zadovoljio rastuću potražnju. S obzirom na bogatstvo mineralnih resursa, BiH bi mogla iskoristiti ovu priliku, posebno jer su otkrivena nova nalazišta bakra u okviru dodatnih istraživanja na području Vareša. Investitori očekuju da će ove zalihe, zajedno s pronađenim zlatom, srebrom i baritom, donijeti značajne prihode u budućnosti.

Iako su prirodni resursi BiH bogati, pred zemljom su i izazovi vezani uz potrebna ulaganja, tehnologiju i ekološke standarde. Dok rudarska industrija ostaje ključni dio ekonomije, važno je osigurati održivo korištenje resursa kako bi se dugoročno postigla korist za ekonomiju, ali i očuvala priroda.

Otkrića litija i bakra u BiH ukazuju na veliki potencijal za buduće investicije i razvoj, a uspjeh ove priče ovisit će o tome kako će država i investitori iskoristiti priliku da zemlju postave na kartu svjetske industrije minerala potrebnih za zelenu tranziciju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija