BiH nazadovala u slobodama u svijetu za prošlu godinu

U godišnjem izvještaju “Freedom house” o slobodama u svijetu Bosna i Hercegovina je blago nazadovala izgubivši jedan poen. Naša zemlja je uvrštena u kategoriju djelomično slobodnih zemalja.

U izvještaju se navodi da su 84 zemlje svijeta uvrštene u kategoriju slobodnih zemalja, dok je 57 neslobodnih zemalja.

Organizacija je među djelomično slobodne zemlje uvrstila zemlje zapadnog Balkana, Albaniju, Kosovo, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Kosovo. Upravo je Kosovo jedna od zemalja koja je najviše napredovala u ovom godišnjem izvještaju. Ova kategorija uključuje 54 od 195 zemalja o kojima izvještaj govori.

Freedom House je u četvrtak saopćio da sloboda u svijetu u padu već 17. godinu zaredom. Agresija Moskve dovela je do razornih kršenja ljudskih prava u Ukrajini. Državni udari i drugi pokušaji potkopali su predstavničke vlade i destabilizirali Burkinu Faso, Tunis, Peru i Brazil.

Raniji državni udari i represija koja je u tijeku ograničili su osnovne slobode u Gvineji i nastavili ih ograničavati u Turskoj, Mijanmaru i Tajlandu.

Dvije su zemlje, navodi se u izvješću, zabilježile pad u ukupnom statusu slobode: Peru je prešao iz slobodne u djelomično slobodnu, a Burkina Faso iz djelomično slobodne u neslobodnu.

Jaz između broja zemalja koje su zabilježile ukupna poboljšanja političkih prava i građanskih sloboda i onih koje su zabilježile sveukupne padove u 2022. bio je najmanji u 17 godina globalnog pogoršanja stepena slobode, navodi se u 50. godišnjem izvještaju Freedom House o slobodama u svijetu.

Dramatičan pad političkih prava i građanskih sloboda tokom 2022. godine uzrokovan je direktnim napadima na demokratske institucije, bilo od stranih vojnih snaga ili lokalnih dužnosnika.

U februaru su se Ukrajinci našli u centru globalne borbe za odbranu demokratije od autoritarizma. Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je predsjedao nezakonitom okupacijom ukrajinskog teritorija na Krimu i istočnom Donbasu od 2014., pokrenuo je agresiju punog opsega.

Kakva god lažna opravdanja za ovu agresiju objavili mediji pod kontrolom Kremlja, kaže se u izvješću, njezin je jasan cilj ukloniti izabrano vodstvo u Kijevu i lišiti Ukrajince njihovog temeljnog prava na slobodnu samoupravu.

Rat je, kako kaže ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, katastrofa s visokom cijenom. U svojoj želji da uništi demokratiju u Ukrajini i uskrati Ukrajincima njihova politička prava i građanske slobode, ruski predsjednik Putin izazvao je smrt i ranjavanje tisuća ukrajinskih civila i vojnika s obje strane, uništenje bitne infrastrukture, raseljavanje miliona ljudi iz svojih domova i intenziviranje izvještaju oštre represije unutar Rusije, navodi se u izvješću.

Izvještaj o svjetskim slobodama objavljuje se od 1973. godine, dajući Freedom Houseu priliku pratiti globalne trendove već pola stoljeća.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79