BiH nije prezadužena država

Bosna i Hercegovina se suočava s ukupnim dugom od 12,7 milijardi KM, pri čemu vanjski dug iznosi devet milijardi KM, što čini nešto više od 19 posto BDP-a.

Iako vanjski dug opada, unutrašnji dug raste, premašujući 3,5 milijardi KM. U odnosu na prvi kvartal, unutrašnji dug se povećao za 12 posto.

Uprkos relativnoj nezaduženosti, struktura duga ukazuje na neujednačeno korištenje sredstava, s velikim dijelom kredita čije namjene nisu jasne.

Dug za infrastrukturne projekte iznosi gotovo pet milijardi KM, dok su sredstva za ekonosmiju tek 940 miliona KM.

Koliko god čudno zvučalo, Bosna i Hercegovina nije prezadužena država. Naprotiv.

– Ukupan dug Federacije BiH je 6.5 milijarde maraka što je 22 posto njenog BDP-a, a Republike Srpske 6,1 milijardu KM, što je blizu 40 posto BDP-a. Vanjski dug Federacije BiH je 5,3 milijarde, a Republike Srpske 3,7 milijardi KM. Unutrašnji dug Federacije BiH je 1,2 milijarde, a Republike Srpske je 2,4 milijarde, odnosno čak dva puta veći – podaci su Centralne banke BiH za drugi kvartal 2023. godine. Problem Bosne i Hercegovine nije visina nego struktura vanjskog duga. Najviše stranih kredita, gotovo pet milijardi, otišlo je na infrastrukturne projekte, dvije milijarde i i 800 miliona za javni sektor, a manje od milijarde, to jest svega 940 miliona, za ekonomiju, – ističe ministrica financija RS Zora Vidović.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79