BiH opet ostala bez 70 miliona eura: Dokument kojeg je poslala Krišto nije prošao Evropsku komisiju

BiH opet ostala bez 70 miliona eura: Dokument kojeg je poslala Krišto nije prošao Evropsku komisiju


Ništa novo iz naše zemlje apsurda. Borjana Krišto i ekipa su uspjeli ponovo – ovoga puta, predali su Evropskoj komisiji “dokument” o Planu rasta koji ni izdaleka ne zadovoljava kriterije.

Brisel, naravno, nije bio impresioniran. Ko bi i bio, kad su naša vlast odavno majstori u ignorisanju svega što miriše na ozbiljne obaveze?

Evropska komisija hladno je odbacila ovaj “dokument” jer, gle čuda, ne ispunjava ono što je traženo. Da stvar bude bolja, BiH nije samo predala nepotpunu papirologiju, već je i propustila rokove – standardna praksa kada vam nije stalo do 70 miliona eura iz Plana rasta.

I sada, zbog toga što su zakasnili i poslali nešto što nije ni nalik reformi, sastanak Komiteta predpristupnih instrumenata je, naravno, odgođen. Planiran je bio za 17. septembar, ali hej, zašto se truditi kada možete prolongirati do oktobra? Jer, šta su još par sedmica čekanja kad ionako ništa ne radimo na vrijeme?

Borjana Krišto se, naravno, brani izjavama kako je ovo “dokaz” usaglašenosti reformi potrebnih za Plan rasta. Ali kad bolje razmislite, to je vjerovatno samo još jedna u nizu fraza koje služe da zamaskiraju nesposobnost. Jer, u suštini, što bi mi predali nešto što stvarno ima smisla?

Da podsjetimo, ovaj famozni Plan rasta je zamišljen kao najveći finansijski paket Evropske unije vrijedan šest milijardi eura, koji bi, u teoriji, trebao udvostručiti ekonomski rast na Zapadnom Balkanu u narednih deset godina. Ali, naravno, bez reformskih agendi koje su u našoj zemlji očito misaona imenica, nema ni tih silnih milijardi. Jer EU, za razliku od nas, ne baca novac u prazno.

I da, ne zaboravimo – sastanak o ovom Planu bio je predviđen za 17. septembar, ali zbog naših kreativaca na vlasti, sada ga očekujemo negdje u oktobru. Kada i ako ikad krenu prve isplate, to je već neka druga priča.

Dakle, još jedan briljantan potez naše vlasti – 70 miliona manje u budžetu, ali barem smo pokazali svijetu koliko smo “efikasni”.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija