BiH postiže najnižu inflaciju u regiji: Očekivan rast plata i stabilizacija tržišta

Ministar trgovine Federacije Bosne i Hercegovine, Amir Hasičević, istaknuo je u razgovoru za Fenu da je zabilježen značajan pad inflacije u januaru 2024. godine, što BiH stavlja na najniži nivo inflacije u regiji.

Ovo je rezultat efikasnih ekonomskih mjera Vlade koje su usmjerene na stabilizaciju tržišta i podršku ekonomskom rastu.

Ministar Hasičević naglasio je da su pozitivni ekonomski pokazatelji rezultat kontinuiranih mjera Vlade, uključujući projekte poput “Zaključavamo cijene”, koji su doprinijeli smanjenju inflacije i povećanju sigurnosti potrošača. Ograničavanjem cijena energenata i podrškom radnicima, Vlada je uspjela amortizirati ekonomske krize uzrokovane visokom inflacijom prethodnih godina.

Inflacija u Federaciji BiH u januaru 2024. godine iznosila je samo 1,1 posto, što je najniži nivo u regiji. Ovo je pozitivan znak za ekonomsku stabilnost zemlje i pokazuje uspješnost ekonomskih politika Vlade.

Ministar Hasičević također je izrazio optimizam u vezi s daljnjim rastom plata, ističući da će daljnje intervencije Vlade rezultirati povećanjem plata i zapošljavanjem. Očekuje se da će tržište samo dovesti do daljnjeg rasta plata, a Vlada će nastaviti podržavati ekonomsku aktivnost i socijalnu sigurnost građana.

Unatoč izazovima poput trgovinskog deficita i ovisnosti o uvozu hrane i energenata, Vlada planira daljnje poticaje za domaću poljoprivredu i prerađivačku industriju. Također će nastaviti pratiti tržišne trendove i zadržati regulativu kako bi osigurala stabilnost cijena i podržala ekonomski rast.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79