BiH potrošila 18 miliona KM da pripremi teren za Blok 7: Od svega neće biti ništa?

Od megaprojekta izgradnje novog Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, najvjerovatnije, neće biti ništa, potvrđeno je za „Dnevni avaz“ iz više izvora iz Vlade Federacije BiH.

Traže izmjenu

Naime, Vlada FBiH obaviještena je od Uprave i Nadzornog odbora „Elektroprivrede BiH“ o tome da kineski konzorcij „Gezhouba“ traži izmjenu davno potpisanog ugovora, što nije moguće, jer ga je usvojila Vlada FBiH, saglasnost je dao i Parlament FBiH, kao i Vijeće ministara BiH. Dakle, promjena bilo kojeg detalja ugovora podrazumijevala bi ponovni proces pregovaranja i ponovno odobrenje od navedenih institucija.

Problem je nastao nakon što je svjetski poznata američka kompanija „General Electric“ otkazala saradnju s kineskim konzorcijem, a ugovorom su tačno precizirani i podizvođači, među kojima je upravo „General Electric“. Oprema ove američke kompanije trebala je biti ugrađena u novoizgrađeni Blok 7.

Kako saznajemo, „General Electric“ se povukao i zbog pritiska iz Evropske unije, koja je zauzela stav kojim se ne podržava izgradnja bilo kakvih postrojenja koja za proizvodnju električne energije koriste ugalj.

Kako nam je kazao izvor iz Vlade FBiH, kineski konzorcij tražio je od „Elektroprivrede BiH“ da oni daju saglasnost za promjenu podizvođača radova, ali to se ne može uraditi bez odobrenja Vlade FBiH.

– Vlada FBiH ostaje pri izvornom tekstu ugovora koji je potpisan – pojašnjeno nam je.

Alternativni plan

Dobra stvar za Vladu FBiH je činjenica da je bh. strana u ovom međunarodnom ugovoru ispoštovala sve svoje obaveze. Uloženo je i 18 miliona KM za pripremne radove na terenu, a koji su završeni u roku. S druge strane, kineski konzorcij nije ušao na gradilište, probijeni su svi rokovi i oni trenutno ne mogu ispoštovati ugovor.

– Trenutno se čeka odgovor kineskog konzorcija, koji je obaviješten o ovom stavu Vlade FBiH – kazao nam je dobro upućeni izvor.

Kako nam je rečeno, Vlada FBiH već ima usvojen alternativni plan ukoliko kineski konzorcij ne bude u stanju ispuniti svoje obaveze, a što je u ovom trenutku evidentno.

Vlada FBiH, naime, namjerava uraditi remont blokova TE Tuzla i TE Kakanj.

– Remont blokova bit će urađen u roku od tri godine i za to su osigurana sredstva. To je alternativa i gašenju postojećih termoblokova, koji će prestati s radom 2023. godine – kazao nam je naš izvor.

Lobiranje kineskog ambasadora

Premijer FBiH Fadil Novalić sastao se 31. maja s ambasadorom Kine u BiH Đi Pingom.

Kako saznajemo, ambasador Ping tražio je sastanak s premijerom Novalićem kako bi lobirao kod bh. vlasti da prihvate reviziju ugovora za izgradnju Bloka 7.

Ambasador je predložio da Vlada FBiH ponovo uđe u proces pregovaranja u vezi s novim uvjetima za realizaciju ovog megaprojekta, a kako kineski konzorcij ne bi ostao bez posla.

Premijer Novalić, kako nam je preneseno, nije mogao prihvatiti ovaj zahtjev kineskog ambasadora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79