BiH povoljna za pranje novca: Rudnici su primjer

Novinar Domagoj Stefan Margetić iznio je tvrdnje o nekontrolisanom pranju novca u Bosni i Hercegovini, koristeći primjer rudnika kao ilustraciju. U emisiji “MAT” BN televizije, Margetić je istakao da se današnja ekonomska struktura tajkuna, biznismena, bankara i političara na Balkanu gradi na pranju novca stečenog kroz ilegalne aktivnosti poput trgovine drogom i naftom. Prema njegovim tvrdnjama, više od 300 milijardi eura je zarađeno na ovaj način, a polovina tog novca iznesena je iz zemalja bivše Jugoslavije.

Margetić tvrdi da se pranje novca nastavlja i danas, a BiH je postala posebno povoljna destinacija zbog nedovoljne kontrole nad međunarodnim propisima. Kao primjer, navodi rudnike oko Prijedora, gdje se, pod krinkom istraživanja, bez potrebnih papira vrši rudarenje. Ogromne svote novca, tvrdi Margetić, ubačene su u ove rudnike s ciljem pranja novca, uništavajući pri tome okoliš i imovinu lokalnog stanovništva.

Navodi se da novac stiže u BiH sa računa offshore firmi sa Kipra, a prije toga je bio pohranjen u zemljama poput Saudijske Arabije i Rusije. Margetić ističe da su ovi poslovi povezani sa visokim iznosima novca te da se kroz ovakve aktivnosti legalizuje i ubacuje novac u legalne tokove, često kroz investicije u infrastrukturne projekte poput rudnika u Ugljeviku.

Iako je priča o pranju novca složena, Margetić naglašava da je to profitabilan posao za glavne igrače na Balkanu.

Margetić zaključuje da je potrebno hitno djelovanje kako bi se zaustavilo pranje novca i kriminalne aktivnosti, koje ne samo da nanose štetu ekonomiji i društvu, već dovode u pitanje i međunarodni ugled zemlje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79