BiH pristupa EU programu Digitalna Europa: Omogućen pristup fond od 7,5 milijardi eura

U narednim danima, Sporazum će biti predat ministru komunikacija i prometa BiH Edinu Forti na potpis, te će stupiti na snagu retroaktivno od 1. januara nakon što bude ratificiran.

Thierry Breton, tajnik za unutarnje tržište Europske unije, potpisao je Sporazum o pridruživanju Bosne i Hercegovine programu Digitalna Europa. U narednim danima, Sporazum će biti dostavljen ministru komunikacija i prometa BiH Edinu Forti na potpis, te će stupiti na snagu retroaktivno od 1. januara nakon što bude ratificiran.

Ovaj program, sa budžetom od 7,5 milijardi eura za razdoblje 2021-2027., pruža priliku aplikantima iz BiH da se prijave na otvorene pozive za podršku razvoja infrastrukture i kapaciteta u područjima kao što su superračunala, umjetna inteligencija, cyber-sigurnost i digitalne vještine.

“Ovaj sporazum će približiti Bosnu i Hercegovinu ekonomiji i društvu Europske unije, koristiti njenim tehnološkim kapacitetima i podržati digitalizaciju uopće,” priopćeno je iz Europske komisije, uz napomenu da će program posebno biti koristan za mala i srednja poduzeća.

Ministar Forto izrazio je zadovoljstvo što BiH, pristupanjem programu Digitalna Europa, konačno može računati na značajna sredstva za digitalizaciju. Prema Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, ovo je prilika za veliki iskorak u digitalnoj transformaciji zemlje, naglašavajući važnost saradnje između javnog i privatnog sektora.

“Bosna i Hercegovina je dosad bila jedina zemlja zapadnog Balkana koja nije bila članica ovog najvećeg europskog programa digitalizacije,” navedeno je u priopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79