Bilo je i tužbi: Staratelji će se plaćati iz budžeta Kantona Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice osigurali su sredstva i otpočeli sa plaćanjem starateljstva. Duži period ova zakonska obaveza nije se poštovala i staratelji nisu primali nikakve naknade iako su na to imali zakonsko pravo, a uslijedile su i tužbe, saopćeno je iz Vlade KS.

U budžetu za 2019. godinu Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo je za ove potrebe izdvojilo 80.000, a za narednu godinu planirano je 200.000 maraka.

Koliko iznosi naknada za staratelje koji su zaposleni u Centru za socijalni rad KS, odgovor smo dobili iz Ministarstva rada i socijalne politike Vlade FBiH.

– Pravo na mjesečnu naknadu staratelja utvrđeno je Porodičnim zakonom BiH. Pravilnik propisuje da se ovisno od rada i zalaganja mjesečna naknada za rad staratelja određuje u visini od pet posto prosječne plaće u Federaciji BiH ostvarene u prethodnoj kalendarskoj godini, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku. Ukoliko se sredstva za isplatu naknade za rad odgajatelja ne mogu osigurati, isplata će se vršiti iz budžeta Kantona Sarajevo – rekli su iz Centra za socijalni rad KS.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Malik Garibija kazao je da u “Kantonu Sarajevo ima oko 1.000 osoba kojima je oduzeta radna sposobnost i koje se nalaze pod starateljstvom”.

– Pod starateljstvo se u skladu s Porodičnim zakonom stavljaju djeca bez roditeljskog staranja tj. maloljetni štićenici ili punoljetne osobe koje su lišene poslovne sposobnosti. Centar za socijalni rad prema Porodičnom zakonu dužnost starateljstva vrši neposredno ako to zahtijeva interes štićenika i okolnosti slučaja. Za vršenje ove dužnosti imenuje se osoba zaposlena u organu starateljstva i ta osoba ima po istom zakonu pravo na naknadu u odnosu na zalaganje u zaštiti štićenikovih prava i interesa. Bitno je istaći da pravo na naknadu prema odredbama Porodičnog zakona nemaju staratelji koji su zakonski dužni izdržavati štićenika – pojasnili su iz JU Centar za socijalni rad KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79