“Bio je opsednut idejom da im nije biološki otac”: Prijeti mu 50 godina zatvora

Harald Kopitz (56), koji je u noći s petka na subotu oko 2 ujutro u zagrebačkim Mlinovima usmrtio svoje troje djece, nakon toga je uzeo određenu količinu tableta kojima je namjeravao počiniti samoubistvo.

Policajci su ga pronašli i prevezli u KBC Sestre milosrdnice gdje mu je pružena medicinska pomoć. Njegovo stanje je stabilno i nalazi se pod nadzorom i sad mu prijeti 50 godina zatvora.

Majka ubijene djece (Dajana K.), četverogodišnjeg dječaka te sedmogodišnjih blizanaca – dječaka i djevojčice bila je u teškom psihičkom stanju pa joj je pružena psihijatrijska pomoć, pišu hrvatski mediji.

I BiH imala sličan slučaj kao Hrvatska: Admir Sović je u krvavom piru nožem zaklao troje djece, a potom presudio sebi

Nakon stabiliziranja stanja lijekovima ženi je ponuđena hospitalizacija, ali, odlučila je otići u Neum otkuda je navodno rodom i gdje je ovih dana boravila.

Scena na mjestu zločina bila je jeziva – nakon što je ubio djecu otac je posložio igračke oko djece. Također policajci su ostali u šoku zatečenim prizorom, piše Jutarnji.hr.

Uviđaj je završen, a oglasilo se i državno Tužilaštvo.

Postoji osnova sumnje da je austrijski državljanin (1965.) počinio kaznena djela teškog ubistva iz članka 111. Kaznenog zakona na štetu troje maloljetne djece, navodi se u saopćenju.

Državno tužilaštvo u saradnji s policijom poduzima daljnje mjere i radnje iz svoje nadležnosti u svrhu utvrđivanja svih okolnosti počinjenja ovih kaznenih djela, dodaje se.

Prema članku 111. Kaznenog zakona, koji spominju tužiocu, za počinjenje teškog ubistva propisana je dugotrajna zatvorska kazna koja može trajati najduže 40 godina, a budući da se u ovom slučaju radi o tri teška ubistva, ako ukupan zbroj zatvorskih kazni nakon pravomoćnosti presude prijeđe 40 godina, moguće je izreći i zatvorsku kaznu u trajanju od 50 godina.

Detalji tragedije u Zagrebu: Djeci dao koktel tableta, ugušio ih te oko njih poredao igračke

Kazao je kako je Harald Kopitz navodno bio opsednut idejom da nije njihov biološki otac, piše austrijski tabloid Heute.

U objavi koju je prije jezivog zločina ostavio na svom Fejzbuk profilu, Austrijanac se žalio kako mu njegova braća iz masonske lože nisu htjeli pomoći u poslu te je iznio svoje brige o finansijama.

– Bio je na dnu, nije imao novca – kazao je izvor o Haraldu koji je, prema njegovim navodima, bio u velikim problemima.

U masonskim krugovima su zbog Kopitzove optužbe u nevjerici.

Portparol Svjetske masonske organizacije izvijestio je kako nije Kopitza poznavao lično i kako ga ne može identifikovati kao jednog od braće.

– Ne znam šta je očekivao i zašto se uopšte pridružio masonima, ako je to uopšte istna. Masoni se međusobno pomažu samo legalno. S druge strane, ništa ne opravdava ubistvo, to ne odgovara masonskoj filozofiji. Masoni se ograđuju od počinitelja.

Kopitz je navodno vodio užurban život mimo svog života u Zagrebu. Prema izvoru austrijskog Hojtea, 56-godišnjak je često u Beču posjećivao “crvenu četvrt” i konzumirao drogu.

Njegov prijatelj kaže kako mu se Kopitz činio kao da je u depresiji. Navodno je nekoliko puta naglašavao kako je siguran da 7-godišnjim blizancima i četverogodišnjaku nije biološki otac.

Majka ubijene djece u teškom psihičkom stanju, vratila se u rodni Neum

– U protekle dvije godine konstantno je omalovažavao svoju porodicu – kazao je njegov prijatelj za Heute.

Ubica se trenutno nalazi na intenzivnoj njezi u KBC Sestre milosrdnice pod policijskim nadzorom i u dobrom je stanju. Policija istražuje da li je bio pod uticajem psihoaktiivnih supstanci u trenutku mučnog zločina, prenosi Blic.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79