Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost: Crta se nova geopolitička mapa. Zabrinut sam za BiH

Gospodin John Bolton Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost bio je gost u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića.

Hadžifejzović: “Bit ću direktan: da li je na zapadnom Balkanu moguć novi rat, precizno, ako takav rat bude u interesu Rusije? John Bolton: “Bit ću i ja direktan. Mislim da je najveća prijetnja miru i sigurnosti na Balkanu sada miješanje Rusije.”

“Da li će biti novog Dejtona – zavisi koliko su strane spremne pregovarati. Skeptičan sam prema Schmidtu koji nameće neke stvari. Ustav se treba mijenjati drugačije. Plašim se da se crta nova geopolitička mapa! (…)”

“(…) Dosta toga dolazi iz Kine koja predstavlja egzistencijalnu prijetnju Zapadu! Najveća prijetnja miru i sigurnosti na Balkanu je miješanje Rusije.”

“Američka administracija ne posvećuje pažnju BiH koliko se očekivalo, a to je važno u ovom trenutku! Postoji pitanje da promjena granica u jednom kontekstu može da se odrazi ne samo na granice, nego i na političke odnose na nekim mjestima. Ako se dogovore u dobronamjernim pregovorima, ustavnim odlukama i ako se to usvoji i odobri kako treba, ne treba isključiti mogućnost promjene granica. Prijatelji u EU nisu došli do rješenja pitanja koja su proizašla iz raspada Jugoslavije. Američki nacionalni interes je osiguravanje mira u Evropi, ali se mi ne trebamo izvinjavati Evropi zato što želimo igrati značajniju ulogu. Da li će biti novog Dejtona – zavisi koliko su strane spremne pregovarati. Skeptičan sam prema Schmidtu koji nameće neke stvari. Ustav se treba mijenjati drugačije. Ruska invazija na Ukrajinu stvara prostor za manevar ljudima kojima cilj nije stabilnost na Balkanu. Brinem o promjenama koje se diktiraju svana! Najveća prijetnja miru i sigurnosti na Balkanu je miješanje Rusije. Ona će učiniti sve da odvrati pažnju od Ukrajine. Postoje napori koji bi mogli biti destabilizirajući po zapadni Balkan. Rusija mora biti poražena u Ukrajini, a Amerika treba imati jače učešće na Balkanu!

Plašim se da postoji neka nova geopolitička mapa koja se crta. Dosta toga dolazi iz Kine koja predstavlja egzistencijalnu prijetnju Zapadu! To je autoritarna vlast koja želi širiti hegemoniju! Rusija i Kina su u Antanti, a Rusija je junior u tom partnerstvu! Evropa i Amerika su u istoj situaciji! Ova prijetnja je protiv nas! Moramo shvatiti sveobuhvatnost te prijetnje i početi podzimati korake! Nije samo Tajvan ugrožen, već svi mi! Mala je vjerovatnoća da može doći do nuklearnog rata! Sve je bilo blefiranje da se zastraši SAD i svijet u cjelini!

Ako se Putin i njegov režim nađu u krizi, nuklearnim oružjem će pokušati skrenuti pažnju sa sebe. Zato Putinu moramo staviti do znanja da bi svaka upotreba nuklearnog naoružanja bila njihovo samoubistvo! Interesi SAD-a su širenje NATO-a i uključivanje država koje se tu uklapaju. Odluka Finske i Švedske da uđu u NATO je pokazatelj u kojem pravcu budućnost treba da se kreće! Mir i sigurnost u Evropi bi bili zaštićeni većim NATO-om!”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79