Bivši član Predsjedništva BiH: RS da bude spremna na opštu mobilizaciju

Nenad Kecmanović, nekadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, smatra da bi visokom predstavniku Christianu Schmidtu, koji je najavio dolazak u Republiku Srpsku uprkos porukama iz Banjaluke da će biti izbačen, najmudrije bilo da i ne pokušava da izlaže poniženju ni sebe, ni svoju zemlju, ni Zapad.

Kecmanović u autorskom tekstu za “Politiku” navodi da bi Schmidtu najbolje bilo da se drži teritorije FBiH, iako ga, kako tvrdi, i tamo sve teže podnose, te ocjenjuje da Schmidtu preostaje još nasilno rušenje “zida na kraju ćorsokaka” invazijom snaga NATO-a.

Kako tvrdi Kecmanović, koji sada živi u Beogradu, Republika Srpska mora biti spremna i na najgore scenarije i pripremiti kontramjere, kao što su povlačenje svojih predstavnika iz zajedničkih organa, izlazak Trećeg puka iz Oružanih snaga BiH.

Kecmanović navodi da je tu i “preuzimanje nadležnosti za pravosuđe, izlazak policije na entitetske granice, opšta mobilizacija, obraćanje Rusiji i Kini za zaštitu…”

Kaže da bi Schmidt mogao da “zaobiđe policijske patrole na magistralnim putevima i da se uđe u RS na nekom šumovitom dijelu međuentitetske granice”, ali da bi tek onda ispao, ne samo ponižen, nego i smiješan.

-Da uđe pod borbenom pratnjom specijalaca Bundesvera, koji bi ušli u oružani sukob sa lokalnom policijom – to bi tek bio skandal u korist vlastite štete – smatra Kecmanović.

Kecmanović tvrdi da za Schmidta postoji i mogućnost da se uz pomoć, kako je naveo, “opozicionih jataka”, probije u dubinu teritorije RS, ali da se postavlja pitanje šta bi tamo radio?

-Reklo bi se da je taj lažni visoki predstavnik, iza koga stoji lažna “međunarodna zajednica” dogurao do zida, jer je već potrošio sve raspoložive metode pritiska na RS. Preostaje još nasilno rušenje zida na kraju ćorsokaka invazijom snaga NATO-a – ističe Kecmanović.

I to bi, ocjenjuje Kecmanović, bio apsurdan potez, jer je BiH pod protektoratom i te snage se već nalaze na terenu.

-Šta bi to značilo? Hapšenje predsjednika, premijera, spikera parlamenta, ministara, narodnih poslanika, direktora Službenog glasnika, uvođenje vanrednog stanja i inostrane vojne uprave koju bi naslijedili lokalni kolaboracionisti i odmah priznali Schmidta za legalnog i legitimnog visokog predstavnika? – pita Kecmanović.

Kecmanović čak spominje i “treći svjetski rat”.

On smatra da se Bošnjaci i Nijemci možda ne bi mnogo dvoumili, ali da Amerikanci, koji računaju da bi se uključili i Rusija i Kina, vjerovatno nisu spremni za treći svjetski rat, barem do predsjedničkih izbora u SAD, ali koliko je mudro uzdati se u njihovu pamet.

Tvrdi i da se Dodik striktno drži “slova Dejtona”, a Schmidt fluidnog “duha Dejtona”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79