Bivši federalni ministri: Od politike do uzgoja paradajza i kosidbe trave!

Nakon što su proteklih sto dana novi ministri preuzeli svoje funkcije u Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, mnogi od bivših ministara morali su se prilagoditi novim situacijama i naći nove puteve za svoje profesionalne karijere. Neki su uspješno kročili parlamentarnim stazama, dok su drugi otkrili neobične nove interese.

Jedan od nekadašnjih federalnih ministara, Edin Ramić, bivši ministar izbjeglih i raseljenih osoba, sada je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine. Slično tome, Šemsudin Dedić, bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, također je sada zastupnik u istom domu.

Zora Dujmović, koja je nekada vodila Federalno ministarstvo kulture i sporta, preuzela je ulogu delegatkinje u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Tamo se također nalazi Aljoša Čampara, bivši federalni ministar unutrašnjih poslova FBiH iz prošlog saziva.

Neki od bivših ministara odlučili su se posvetiti akademskom radu. Edita Đapo, nekadašnja federalna ministrica okoliša i turizma, bila je profesorica na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu prije nego što je postala ministrica, i planira se vratiti profesorskom pozivu.

Međutim, jedan bivši federalni ministar, Mate Jozić, odlučio je krenuti potpuno drugačijim putem. Jozić, bivši ministar pravde, sada je preokrenuo svijet politike i posvetio se poljoprivredi u svojoj Posavini. “Evo me berem svoj paradajz. Imam i paprika. Sve je domaće, moj uzgoj. Radim intenzivno u svom vrtu. Kosim i travu, u prirodi sam”, kazao je Jozić za Faktor.

No, Jozić nije zaboravio politiku i i dalje prati vijesti. Izrazio je svoje razočaranje što mediji nisu istaknuli štete u Posavini nakon nevremena i oluje, te je naglasio važnost stvarnog prikaza stanja na terenu.

Dok neki bivši ministri traže nove puteve u karijeri, postoje i oni čiji su profesionalni putevi i dalje nepoznanica. Tako je Vesko Drljača, bivši federalni ministar rada i socijalne politike, ostao tajanstven nakon završetka ministarskog mandata, a Zlatan Vujanović, bivši ministar trgovine, također je ostao izvan fokusa javnosti.

Denis Lasić, bivši federalni ministar prometa i komunikacija, krenuo je u novi smjer i sada je na čelu JP Autoceste FBiH.

Bivši federalni ministri su, dakle, nakon svog vremena u politici, krenuli različitim putanjama, od parlamentarnih klupa do vrtlarstva i novih poslovnih izazova. Jedno je sigurno – svi će oni zauvijek ostati zabilježeni u političkoj povijesti BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79