Bivši ministar MUP-a 10 mjeseci robije, ali opet može biti ministar

Kantonalni sud Tuzla je donio osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšeg ministra MUP-a TK Sulejmana Brkića i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci zbog kaznenog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

On je osuđen na spomenutu kaznu zatvora zbog toga što je svjesno iskorištavao službeni i utjecajni položaj ministra u MUP-u TK, u razdoblju od 8. 2019. do 2. 2020. godine. te više puta protuzakonito posredovao i utjecao na tadašnjeg direktora.

Kasnije i v.d direktora Uprave policije TK, da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti, a vezano za interno preraspoređivanje većeg broja višerangiranih policijskih službenika u MUP-u TK iako je znao da u skladu sa zakonima o unutarnjim poslovima i o policijskim službenicima TK Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave policije odlučuje o tome.

Takve zahtjeve su i tadašnji direktor i v.d direktor odbili, budući da su izlazili izvan ovlaštenja ministra i suprotni su propisima o internom raspoređivanju službenika u policijskom organu.

Pravosnažnom presudom Brkić je oslobođen optužbe za kazneno djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, te Kantonalni sud Tuzla, za razliku od prvostupanjske presude, nije izrekao osuđenom ni sigurnosnu mjeru zabrane vršenja dužnosti ministra na razini FBiH.

Bivšem tuzlanskom ministru policije 10 mjeseci robije: Sulejman Brkić ide iza rešetaka

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79