Bivši policajac: Termin ‘lica od ranije poznata policiji’ je floskula, takvih je bilo i takvih će uvijek biti

Bivši policajac: Termin ‘lica od ranije poznata policiji’ je floskula, takvih je bilo i takvih će uvijek biti


Sarajevska policija jutros se ponovo oglasila u vezi sinoćnjeg ubistva u centru Sarajeva koje je šokiralo kako građane bh. prijestolnice tako i regije.

Ne navodeći imena već tek inicijale aktera tog sukoba, iz policije su istakli kako su o svemu obaviješteni u 19.49 sati.

U ovom incidentu učestvovali su, kako je već poznato, stari policijski znanac Suljo Planja, poznat kao Suljo Domac (45), koji je zadobio teške povrede, i Elvir Sejfić (49), koji je označen kao napadač. Iz policije su naveli da je ubijena osoba inicijala M. P. (39), a Oslobođenje saznaje da se radi o Mirzi Podbičananinu.

Potresna poruka borca Armije BiH: Miran i tih čovjek dospio je u poziciju da sam rješava ono što je policija KS davno morala uraditi

Njegovo tijelo je, nakon uviđaja, prevezeno u prosekturu groblja Bare, gdje će po nalogu tužioca biti izvršena obdukcija.

Sejfić je ubrzo nakon napada priveden u prostorije MUP-a KS-a zbog sumnje da je počinio krivična djela ubistvo i pokušaj ubistva. On bi danas trebao biti ispitan nakon čega će o daljim mjerama odlučiti Tužilaštvo KS-a.

Planja je, prema posljednjim informacijama na KCUS-u gdje mu se ljekari bore za život.

Iako će zvanični motivi ovog zločina biti poznati tek po okončanju istrage koja je u toku, nezvanično saznajemo da su Planja i Podbičanin duži period fizički maltretirali i reketirali Sejfića.

Kako stati u kraj licima koja su ‘od ranije paznata policiji’, i šta je sistem uradio po tom pitanju proteklih godina. O ovoj temi razgovarali smo sa bivšim policajcem i članom Naše stranke Draganom Miokovićem.

“Ja sam kao kandidat Naše stranke potencirao stalno da će pitanja organizacije policije i izmjena određenih krivničnih zakona biti u fokusu mog rada naredne četiri godine. Ovo što se desilo u Sarajevu, teško je prevenirati, jer su to krivična djela koja se dešavaju, kao upravo ovo sinoć. Brine najviše što se ovakva krivična djela dešavaju u centru grada, i izazivaju osjećaj nesigurnosti”, izjavio je za Source bivši policajac i član Naše stranke, Dragan Mioković.

Oglasila se svjedokinja iz Sarajeva: Planja i Podbičanin duži period fizički maltretirali i reketirali Sejfića

“Kada govorimo o licima koja su ponavljači u krvičnim djelima, problem predstavljaju sudski procesi koji su nedposustivo dugi. Povratništvo u vršenju krivičnih djela poznata je činjenica, međutim, ne smije se desiti da sudski procesi toliko dugo traju i da presuđena lica toliko dugo čekaju na upućivanje na izdržavanje zatvorske kazne. Izvršioci kao i žrtve sinoćnjeg godađaja su od ranije poznati policiji i takvih je na stotine, da ne kažem na hiljade, jer zakon poznaje sankciju za presuđeno djelo i kada se taj izvršilac vrati, on je slobodan čovjek, odslužio je za ono što je presuđen. Tako da termin ‘lica od ranije poznata policiji’ je floskula, takvih je bilo i takvih će uvijek biti”, smatra on.

Isiče da će se kapaciteti pritvorskih jedinica povećati u narednom periodu izgradnjom nove priotvorske jedinice na Igmanu.

“Potpuno sam siguran da će stavljanjem u funkciju te ustanove biti više mjesta za izdržavanje kazni zatvora, ali ponavljam sudski procesi moraju biti kraći”, kazao je Dragan Mioković za Soruce.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija