Bivši radnici Krivaje tvrde da je Nermin Nikšić odgovoran za obustavljanje proizvodnje, sada traže od njega milostinju

Novim protestnim okupljanjem pred kapijom Krivaje radnici ove kompanije poslali su poruku nadležnim – da više nemaju snage i strpljenja ni sredstava za egzistenciju i da će krenuti intenzivnije u borbu za svoja prava.

Nepunih deset godina prošlo je od prodaje proizvodnih pogona zavidovićke Krivaje Ortačkoj grupi koju su sačinjavala četiri privatna preduzeća. Tada je formirano novo preduzeće “Krivaja-Mobel”, koje je u međuvremenu završilo u stečaju, a radnici na birou za zapošljavanje. Od tada do danas neki radnici su penzionisani, a neki, iako imaju potrebne uslove, čekaju uvezivanje staža i odlazak u zasluženu penziju, piše BHRT.

Kiša i hladnoća nisu spriječili bivše radnike nekadašnjeg IP Krivaja u stečaju, a od 2014. godine Krivaja Mobel u stečaju, da se ponovo okupe i pošalju poruku, prije svih Vladi Federacije da više neće čekati milostinju, nego aktivnije krenuti u borbu za svoja prava. Najveći problem je, kako ističu, nemogućnost ostvarivanja prava na penzionisanje, a zbog zakonskih rješenja neki od radnika izgubit će pravo na penzionisanje po povoljnijim uvjetima.

“Stekla sam uslov u 2022. godini u avgustu mjescu. Međutim za šest mjeseci trebala mi je vlada da uplati, u ovoj godini ja gubim pravo. Četveročlana smo porodica, sa penzijom živimo. Ako privredimo sebi šta kod kuće, a i bolesni smo, trebaju mi i lijekovi, treba sve, nismo zdravi, nisam ja više za rada nekoga”, kaže Jasmina Faljić, bivša uposlenica “Krivaja-Mobel” u stečaju.

Radnici preduzeća “Krivaja Mobel” u stečaju na ulici su od 2015. godine kada je obustavljena proizvodnja. Zbog aktivnog učešća procesu uvođenja Ortačke grupe u Krivaju, prije nepunih deset godina, radnici od premijera Nermina Nikšića očekuju da se aktivnije uključi u rješavanje problema za koji je, prema navodima radnika, u velikoj mjeri odgovoran.

“Mi smo imali neku nadu još prije tri mjeseca, kad smo imali s premijerom Nikšićem sastanak i da su se te teze koje smo dogovorili ostvarili mi bi prezadovoljni bili, ne bi stajali ovdje na ovoj kiši i ne bi se najavljivali da ćemo doći pred Vladu”, ističe bivši uposlenik “Krivaja-Mobel” u stečaju Mirsad Hodžić.

“Na tom sastanku premijer je, gdje je bio prisutan i gradonačelnik, premijer je obećao da će u tom pravcu da ide, da će se rješavati radnici ma koliko koštalo, ali evo u zadnje vrijeme ne možemo ni doći do sastanka sa premijerom”, kaže Ramiz Mujić, bivši uposlenik “Krivaja-Mobel”.

U Gradskoj upravi Zavidovića naglašavaju da su Vladi Federacije, koja jedina može i treba riješiti problem Krivaje, predložili rješenje koje se ogleda u rješavanju međusobnih odnosa između Vlade i kupaca Krivaje, odnosno ili raskida kupoprodajnog ugovora, ili uvođenja Ortačke grupe u posjed imovine koja je trenutno predmet sudskih sporova.

“Ovaj način koji sam predložio samom premijeru i ministru je za njih bio prihvatljiv. Radovala me činjenica sa sastanka u avgustu koji smo imali da će oni poduzet sve mjere i aktivnosti da izanaliziraju ispunjenost ugovornih obaveza, međutim do dana današnjeg nismo imali rezultata”, naglašava gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović.

Od 800 radnika, koliko ih je 2014. godine zasnovalo radni odnos u preduzeću “Krivaja Mobel” u stečaju, nepunih deset godina kasnije njih 230 nalazi se na rubu egzistencije i na evidenciji Službe za zapošljavanje Zeničko-doboojskog kantona čekaju rješavanje statusa.

Kakvi su planovi Vlade Federacije BiH i resornog ministarstva za rješavanje problema radnika Krivaje nismo uspjeli saznati jer na naš zvaničan upit nisu odgovorili iz resornog Federalnog ministarstva. Javnost, ali i radnici, vjerovatno će više informacija o planovima Vlade Federacije i resornog ministarstva imati petog januara kada će radnici Krivaje, kako kažu, otići pred Vladu Federacije i ultimativno tražiti rješavanje njihovog problema koji traje već deset godina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79