Bolji uslovi rada za radnike komunalnih preduzeća u KS: Potpisan kolektivni ugovor

Bolji uslovi rada za radnike komunalnih preduzeća u KS: Potpisan kolektivni ugovor


Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, zajedno s predsjednikom Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede KS, Rasimom Ljucevićem, te uz prisustvo ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Bojana Bošnjaka, potpisao je danas Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti komunalne privrede KS.

Premijer Uk izrazio je zadovoljstvo što je današnjim potpisivanjem riješeno pitanje kolektivnih ugovora za sve resore za naredni period te istakao opredijeljenost Vlade KS da kontinuirano radi na osiguranju boljih uslova za sve radnike u Kantonu Sarajevo.

Rasim Ljucević je pojasnio da rok važenja Ugovora traje naredne dvije godine, uz zadržavanje prava stečenih u 2023. godini, uključujući dodatak od 100 KM.

Također, planirano je povećanje plaća za 80 KM u 2024. godini, a za dodatnih 100 KM u 2025. godini. Osim toga, istaknuto je da će radnici koji odu u penziju dobiti otpremninu u visini pet prosječnih plaća, što je poboljšanje u odnosu na prethodnu praksu koja je podrazumijevala otpremninu u visini tri prosječne plaće.

Ljucević je podsjetio da radnici komunalne privrede nisu imali povećanje plaća od 2006. do 2022. godine te izrazio zahvalnost Vladi KS za sadašnje promjene.

Ministar Bošnjak istakao je važnost socijalnog dijaloga u postizanju ugovora koji je prihvatljiv za sve strane te naglasio da povećanje plaća neće ugroziti finansijsku stabilnost komunalnih preduzeća i Vladu KS. Dodao je da su povećane plate za radnike u komunalnim firmama za 180 KM od prošle godine te naglasio važnost unapređenja kvaliteta komunalnih usluga za građane.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija