Tri tarife: JP Elektroprivreda BiH predlaže novi cjenovni model za struju

Tri tarife: JP Elektroprivreda BiH predlaže novi cjenovni model za struju


JP Elektroprivreda BiH uputilo je Regulatornoj komisiji za električnu energiju (FERK) prijedlog za promjenu cijena električne energije za kategorije domaćinstava i ostale potrošače, uvođenjem novog cjenovnog modela koji podrazumijeva tri tarife.

Ova promjena, kako ističu iz Elektroprivrede, nužna je za stabilizaciju energetskog sektora, štednju električne energije te bolju kontrolu potrošnje.

Prema prijedlogu modela, tri tarife – zelena, plava i crvena – primjenjivat će se ovisno o količini utrošene električne energije u periodu od 30 dana.

Zelena tarifa neće donositi promjene cijena za utrošak do 268 kWh, što je prosječna potrošnja domaćinstava koja snabdijeva Elektroprivreda BiH.

Plava tarifa će se primjenjivati za utrošak od 268 kWh do 1.000 kWh, pri čemu će prvih 268 kWh ostati po aktuelnim cijenama, a preostali dio po cijenama plave tarife.

Crvena tarifa će se primjenjivati za utrošak veći od 1.000 kWh, pri čemu će također prvih 268 kWh ostati po aktuelnim cijenama, sljedećih 732 kWh po cijenama plave tarife, dok će se preostali dio obračunavati po cijenama crvene tarife.

Ovaj prijedlog će utjecati na različite kategorije potrošača, s različitim promjenama u visini računa ovisno o potrošnji. Detaljan obračun utroška električne energije po tarifama bit će sadržan na računima Elektroprivrede BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija