Bolnice imaju samo 11 respiratora, u Bugojnu nemaju ni anesteziologa

Prema podacima koje je dobio Žurnal, u Srednjobosanskom kantonu je na raspolaganju samo 11 respiratora. Ako se tome dodaju anesteziološki aparati, istovremeno na respiratorima može biti ukupno oko 20 pacijenata. Bolnici u Travniku nedostaju zaštitne maske. U Bugojnu osposobljen respirator, ali nema zaposlenog anesteziologa koji bi ga stavio u funkciju

Pandemija koronavirusa ukazala je na slabosti brojnih zdravstvenih sistema širom svijeta. Scene iz mnogo uređenijih država poput Italije i Španije, sasvim razumljivo, izazivaju zabrinutost i u Bosni i Hercegovini.

Ono što hronično nedostaje većini država koje su najviše pogođene pandemijom jesu respiratori, odnosno uređaji za umjetno disanje.

Respiratori nedostaju i BiH. Prema određenim podacima, BiH je pandemiju „dočekala“ sa oko 190 respiratora. Poređenja radi, u isto vrijeme Hrvatska ih je imala oko 800, a Srbija oko 1.000.

U SBK RESPIRATORI ZA OKO 20 PACIJENATA

Shodno dogovoru postignutom na sastancima s Kriznim štabom Srednjobosanskog kantona (SBK), odlučeno je da će za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom u ovom kantonu služiti ukupno pet bolnica.

Kako je pojasnio Anto Matić, kantonalni ministar zdravstva i socijalne politike, prvi slučajevi će se slati u bolnice u Bugojnu i Jajcu, malo teži slučajevi u Bolnicu za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku, dok će najteži slučajevi, koji zahtijevaju respiratore, ići u bolnice u Travniku i Novoj Bili.

Ono što svakako zabrinjava jeste broj respiratora kojima raspolažu ove bolnice. Prema riječima direktora travničke bolnice prim. dr. Mirsada Granova, ova zdravstvena institucija ima svega tri respiratora, te anesteziološke aparate koji se mogu koristiti kao respiratori: „Skinut ćemo sedam anestezioloških aparata da stoje spremni za taj dio.“

Slična je situacija i u bolnici u Novoj Bili. „Imamo šest respiratora i četiri anesteziološka aparata“, kaže prim. dr. Velimir Valjan, direktor Hrvatske bolnice dr. fra Mato Nikolić u Novoj Bili.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan je prije nekoliko dana rekao kako bolnica u Jajcu ima jedan respirator, a da je u toku nabavka još dva. Slično je i u Bugojnu. Kako je saopćeno iz bugojanske bolnice, oni su stavili u funkciju jedan respirator.

Ako u obzir ne uzmemo anesteziološke aparate, a prema dostupnim podacima, trenutno u SBK ima svega 11 respiratora. Ako se u funkciju stave i anesteziološki aparati, istovremeno na respiratorima može biti oko 20 pacijenata. Prema popisu iz 2013. godine, SBK ima preko 250 hiljada stanovnika.

Poređenja radi, kako su mediji ranije prenijeli, na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu postoje 53 respiratora, uz 39 anestezioloških aparata. Na UKC-u Tuzla na raspolaganju imaju 52 respiratora uz određen broj aparata za anesteziju.

Prema javno dostupnim podacima, Kantonalna bolnica u Zenici je samo od 2015. godine nabavila 13 respiratora. Direktor SKB Mostar Ante Kvesić ranije je rekao kako mostarska bolnica ima „dosta respiratora“ i da će ih „uskoro biti preko 50“.

Osim toga, iz ovih zdravstvenih ustanova najavljena je kupovina nekoliko desetina novih respiratora.

Ipak treba istaći kako su klinički centri u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, uz druge donacije, još u februaru dobili po 10 miliona maraka pomoći od Vlade FBiH. Takve donacije nisu dobile zdravstvene ustanove u SBK, ali i nekim drugim kantonima. Je li Vlada FBiH na raspolaganju baš svim kantonima jednako?

NEDOSTAJE I OPREME

S druge strane, u SBK bi trebalo doći još tek nekoliko novih respiratora, uz nekoliko donacija privatnika s područja ovog kantona. Direktor travničke bolnice Mirsad Granov ističe kako su se ranije naručili određeni respiratori, ali da nije izvjesno hoće li oni uopće doći.

„Mi smo davno naručili 12 respiratora, prije neka dva mjeseca, bez obzira na ovo što se dešava. Naručeni su iz Švedske i Njemačke. Onda je tamo donesena odluka da se sve zaustavi“, ističe Granov.

Ono u čemu se Granov i direktor bolnice u Novoj Bili Velimir Valjan slažu jeste da respiratora nema dovoljno. Granov dodaje i da se preko UNDP-a „ganjaju“ respiratori: „Ako dođu ti respiratori, uz ove naručene, onda ne bismo bili loši.“

Ipak, izvjesno je kako će vrhunac epidemije koronavirusa u BiH SBK dočekati bez tih respiratora. U trenutku pisanja ovog teksta na području ovog kantona bila su 23 potvrđena slučaja zaraze. Žurnalovi sagovornici se nadaju da do naglog rasta broja zaraženih neće doći.

„Pitanje je samo hoće li popustiti disciplina ljudi. Ako popusti, pa u jednom trenutku dođe veliki broj ljudi koji zahtijevaju intenzivni tretman – tu ćemo pasti“, tvrdi Valjan.

Zdravstvene institucije u SBK često se oslanjanju na kliničke centre u Sarajevu i Mostaru. No, ako dođe do većeg broja zaraženih koronavirusom u cijeloj zemlji, teško je očekivati da će ta dva centra moći primiti sve pacijente.

„Iz ranijih iskustava mogu reći jednostavno – kada krene belaj, svak’ se zabavi o sebi! Ako dođe do eksponencijalnog rasta, i oni će imati puno svojih pacijenata, tako da ja ni ne očekujem od njih tu vrstu potpore“, kaže Granov.

Osim što nedostaje respiratora, fali i određene opreme. Kako navodi Granov, i dalje im nedostaje zaštitnih maski: „Imali smo problema s opremom. Nedostajala nam je biohazard oprema, odnosno zaštitna odijela i maske. U međuvremenu smo nabavili odijela, ali fali nam maski.“

BOLNICA U BUGOJNU BEZ ANESTEZIOLOGA

Bolnice u Jajcu i Bugojnu imaju i još jedan problem – nedostatak kadra. Posebno se to odnosi na bugojansku bolnicu.

„Bolnice čine ljudi. Jajce i Bugojno, nažalost, nemaju dovoljno kadra. Oni imaju zadatak da osiguraju 20-ak kreveta za ove lakše pacijente“, kaže Valjan.

Bugojanska bolnica odavno nema dovoljan broj doktora specijalista, o čemu je Žurnal već pisao. Situacija se nije značajno popravila, no sada se osjećaju posljedice.

Dok je do sada uspijevala da funkcionira tako što su specijalisti mahom iz travničke bolnice dolazili u Bugojno da rade na osnovu ugovora o djelu, zbog trenutne epidemiološke situacije to sada nisu u mogućnosti.

Zbog toga u bugojanskoj bolnici danas nema niti jednog anesteziologa. Iako su se iz ove bolnice pohvalili kako su uspjeli osposobiti jedan respirator, bez anesteziologa on se ne može koristiti. „Niko respirator ne može staviti u funkciju bez anesteziologa“, objašnjava Valjan.

Kako saznaje Žurnal, upravo zbog toga je bugojanska bolnica tražila od travničke jednog anesteziologa, međutim njihov zahtjev je odbijen.

To je potvrdio i direktor travničke bolnice. „Toplo sam im preporučio da svoj respirator i možda taj aparat za anesteziju pošalju kod nas ili u Novu Bilu. Čekam odgovor. Imaju mogućnost izbora – da i dalje na tom respiratoru stoji cvijetni aranžman ili da ga pošalju u neku od ovih bolnica da ga možemo koristiti za potrebe svih građana“, kaže Granov.

Treba dodati da je Bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik odobreno da nabavi dva respiratora. Ipak, ova bolnica nije kadrovski osposobljena da radi na toj vrsti opreme, pa će navedene respiratore dati na upotrebu bolnicama u Travniku i Novoj Bili. No, neizvjesno je hoće li se u ovakvoj situaciji na svjetskom tržištu uspjeti nabaviti.

Direktori bolnica u Travniku i Novoj Bili pozivaju građane da se pridržavaju uputa, jer, kako kažu, najviše zavisi od njih samih. Iako očito nisu zadovoljni odnosom viših instanci vlasti prema njima, o manjkavostima sistema ovoga puta nisu željeli govoriti.

„Doći će vrijeme da se otvore neke teme. Od reforme zdravstva, pa nadalje“, zaključio je Velimir Valjan.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79