Borac koji je bio u zatvoru zbog tri metra drva izašao na slobodu: Hvala vam!

Fikret Dedić iz Bužima, koji je prije nešto više od mjesec i pol dana osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci zbog usječenih tri metra drveta za ogrijev, pušten je danas na slobodu iz zatvora Luke u Bihaću, gdje je izdržavao zatvorsku kaznu, pišu Nezavisne.

Dedića su na izlasku iz zatvora dočekali supruga i njegovo troje djece, prijatelji i brojne novinarske ekipe.

“Hvala svim dobrim ljudima koji su omogućili da izađem na slobodu i budem sa svojom porodicom. U zatvoru su bili svi dobri prema meni, nemam nikakve zamjerke i svima zahvaljujem na korektnom odnosu”, kazao je Dedić.

Njegova supruga Ramiza je istakla kako je ovo za porodicu najljepši novogodišnji poklon i najradosniji dan za nju i djecu.

“Da nije dobrih ljudi moj suprug danas ne bi bio na slobodi, hvala svima koji su pomogli. Neka se ovo, što se dogodilo mojoj porodici, nikad nikome ne ponovi”, kazala je ona.

Podsjetimo, Dedić je pušten na slobodu nakon što je nedavno donesena presuda da mu se preostala zatvorska kazna zamjeni za novčanu.

Predstavnik Udruženja građana za bolji Sanski Most, Ermin Karić, koji je organizovao prikupljanje novčanih sredstava za porodicu Dedić, rekao je kako je prije nekoliko dana uplaćen traženi novčani iznos od 12.900 maraka na račun budžeta Federacije BiH.

Općinski sud u Bosanskoj Krupi je na zahtjev Dedića donio pomenutu presudu uvaživši njegovu molbu da mu se preostali dio zatvorske kazne u trajanju od četiri mjeseca i devet dana preinači u novčanu kaznu. U presudi je navodeno kako je na ovaj način svaki dan izrečene kazne zatvora zamjenjen novčanom sankcijom u iznosu od 100 maraka.

Ovo je pobjeda nas malih ljudi. Nažalost, morali smo platiti velika sredstva za Fikretovu slobodu, a tim novcem smo mogli riješiti brojne probleme za ovu porodicu. U ovoj našoj zemlji sudstvo i tužilaštvo postoje samo za kažnjavanje nemoćnih građana, a korumpirani političari i funkcioneri, nažalost, prolaze bez sankcija”, kazao je Karić.

On je dodao kako će se nastaviti humanitarna akcija za pomoć ovoj porodici kako bi im se omogućili uslovi za bolji život.

Podsjetimo, zbog nepuna tri metra metara drveta za ogrijev, koje je usjekao u državnoj šumi, Fikret Dedić je otišao na izdržavanje šestomjesečne zatvorske kazne na koju ga je osudio Općinski sud u Bosanskoj Krupi.

Fotografija na kojoj se otac oprašta od kćerke uoči odlaska u zatvor postala je viralna, obišla društvene mreže, te izazvala gnjev i zaprepaštenje mnogih.

Jedini izvor prihoda za ovu porodicu je mjesečna pomoć u iznosu od 50 maraka, koju Dedić dobija na ime ratne invalidnine, obzirom da je nekoliko puta ranjavan u ratu.

Majka i troje maloljetne djece su njegovim odlaskom u zatvor ostali bez hranitelja, a skromna novčana pomoć ni izbliza nije bila dovoljna da zadovolji sve potrebe ove siromašne porodice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79