Borba onkoloških pacijenata u BiH: Moraju skupiti 1.800 KM mjesečno za lijekove

Borba onkoloških pacijenata u BiH: Moraju skupiti 1.800 KM mjesečno za lijekove


Uoči Svjetskog dana zdravlja, onkološki pacijenti u Bosni i Hercegovini suočavaju se s brojnim izazovima i nedostacima u zdravstvenom sistema. Njihovi problemi odnose se na financijske poteškoće, nedostatak medicinske opreme te teškoće u pristupu kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi.

Jedan od primjera je Zejfa Vildić, koja se sedam godina bori s multiplim mijelomom, zloćudnom bolešću koštane srži. Za njezinu terapiju potreban je skupi lijek, čija je cijena 1.200 KM po pakiranju. Uprkos financijskim poteškoćama, Zejfa i njezin suprug Salko pronalaze načine kako financirati liječenje, ali je situacija izuzetno teška.

S druge strane, onkološki pacijenti u Tuzlanskom kantonu suočavaju se s nedostatkom medicinske opreme, poput aparata za zračenje.

Nedavno je propao tender za nabavku ovog važnog uređaja, ostavljajući pacijente u neizvjesnosti i bez odgovarajuće medicinske njege.

Mnogi pacijenti suočavaju se s financijskim poteškoćama kako bi pokrili troškove liječenja, često se zadužujući kako bi platili prijevoz i smještaj u drugim gradovima.

Sve ovo ukazuje na duboke probleme u zdravstvenom sistemu Bosne i Hercegovine, gdje pacijenti često ostaju prepušteni sami sebi i prisiljeni su se boriti s teškim izazovima kako bi dobili potrebnu medicinsku zaštitu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija