“Stan na dan” na meti inspekcije u Kantonu Sarajevo

“Stan na dan” na meti inspekcije u Kantonu Sarajevo


Kanton Sarajevo bilježi rekordan broj dolazaka i noćenja turista, ali sa sobom nosi i rastući problem ilegalnih smještajnih objekata. Dok tržište turističkog smještaja raste, proporcionalno se povećava i ponuda “stanova na dan”, no mnogi od njih nisu legalno registrirani.

Prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku KS, u Kantonu Sarajevo je evidentiran najveći broj noćenja u hotelima i sličnim smještajnim objektima, ali sve veći broj turista preferira alternativne opcije poput “stanova na dan”, koji se često iznajmljuju putem internetskih platformi poput “booking” i “airbnb”.

Inspekcija tržišno-turističke inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove je provedena kontrolu smještajnih jedinica tokom januara i februara 2024., u kojoj je utvrđeno da mnogi objekti ne posjeduju odobrenje za rad. Otkriveni su brojni prekršaji, a izdano je osam rješenja o zabrani rada te 20 prekršajnih naloga fizičkim i pravnim licima.

U prošloj godini, izvršeno je ukupno 418 inspekcijskih nadzora nad subjektima koji pružaju usluge smještaja u KS, pri čemu je otkriveno nekoliko prekršaja, a izdana su i rješenja o zabrani rada. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove inzistira na pokretanju postupka legaliziranja poslovanja kod nadležnih organa kako bi se riješili problemi ilegalnih smještajnih objekata.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija