Borba protiv korupcije u porodilištima: Svake godine u porodilištima u Bosni I Hercegovini da više od 2.000.000 KM na koverte i skupocjene poklone.

Danas je u sklopu antikoruptivnih aktivnosti koje sprovodi Udruženje “BABY STEPS” iz Sarajeva održan i okrugli sto na temu korupcije u porodilistima s naglaskom na prijedloge riješenja i ukazivanje na problem.

Na okruglom stolu su predstavnici federalnog i kantonalnog minstarstva zdravstva, nevladinog sektora, medija imali priliku čuti razloge zbog kojih je važno ovom problemu postupiti svjesno i promišljati o načinima podrške svima koji učestvuju u kreiranju boljih mogućnosti porođaja u našoj zemlji.

Nakon što su majke/porodilje podijelile svoja iskustva u kojima su direktno i indirektno bile izložene korupciji i čiji su životi upravo korupcijom bili ugroženi postalo je jasno da se može i mora učiniti mnogo vise.

Predsjednica Udruženja, Amila Tatarević, je predstavila projekat i dosadašnje aktivnosti s posebnim fokusom na rezultate istraživanja koja su ukazala na veličinu problema, s obzirom da se prema analiziranim podacima, svake godine u porodilištima u Bosni I Hercegovini da više od 2.000.000 KM na koverte i skupocjene poklone.

Takođe su predstavljene i dalje planirane aktivnosti u okviru projekta sa posebnim fokusom na saradnju sa porodilištima, kroz unaprijeđenje antikoruptivnih mehanizama, a sve u cilju smanjenja korupcije.

Ovom prilikom šef ureda za korupciju i unapređenje dr Erduan Kafedžić, u svom obraćanju osvrnuo se se na problem običajnog prava i percepcije javnosti kada je u pitanju porod, koji pored medicinskog aspekta zasigurno predstavlja važan događaj za svaku porodicu, zbog čega se korupcija često opravdava a pojedinci teško odlučuju na prijavu. Takođe je istakao je specifičnost sitne korupcije i teškoće pri dokazivanju krivičnih dijela kod nadležnih organa, te u skladu sa tim ukazao na još veću važnost prevencije.

Istaknuo je kako će Ured za borbu protiv korupcije raspoloživim sredstvima i mehanizmima podržati pacijente koji odluče prijaviti korupciju u aspektima krivičnog procesuiranja počinilaca i zaštiti identiteta pacijenta. Naglasio je kako Ured ostaje otvoren za saradnju sa nevladinim sektorom na rješavanju ovog pitanja, pokazavši duboko razumijevanje tematike i saosjećanja sa obeštećenim porodiljama.

Danas nakon otvaranja svih tema koje prate ovaj kompleksan problem svi prisutni su postali svjesni da je odluka o davanju i primanju mita ipak duboko ukorijenjena u društvo u kojem živimo i da samo zajedničkim djelovanjem možemo doprinijeti njenom smanjenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79