Borba protiv rada na crno: Izvještaj inspekcije Ze-Do kantona za 2023.

Uvodeći vas u nedavno usvojeni izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-Dobojskog Kantona za 2023. godinu, otkrivamo detalje o njihovim naporima u suzbijanju rada na crno i suočavanju s brojnim izazovima na terenu.

Direktor Besim Spahić ističe da je prošla godina bila rekordna u efikasnosti djelovanja ove uprave. Planirani program rada je potpuno realizovan, uz dodatne inspekcijske nadzore koji su nadmašili očekivanja.

“Naša prioritetna misija bila je otkrivanje i kažnjavanje rada na crno. Posebno smo se fokusirali na kontrolu primjene mjera zaključavanja cijena osnovnih životnih namirnica i nadzor cijena naftnih derivata, što je rezultiralo brojnim novčanim kaznama”, ističe Spahić.

Međutim, uprkos postignutim uspjesima, nedostatak adekvatnog kadra ostaje značajan problem. Sa samo 60% popunjenosti kadrovskog kapaciteta, inspektori se suočavaju sa teškoćama u obavljanju terenskog rada i sprječavanju nelegalnih aktivnosti.

“Naši propisi nisu uvijek dovoljno efikasni u rješavanju ovih problema. Rad na crno i dalje predstavlja izazov, ali uz podršku građana putem anonimnih prijava, uspijevamo ga suzbiti”, dodaje Spahić.

Jedan od izazova s kojima se inspektori često susreću je skrivanje radnika prilikom dolaska inspekcije. Radnici često skidaju uniforme i napuštaju radna mjesta, posebno na gradilištima, što otežava nadzor.

Broj izrečenih kazni je također zabrinjavajući, pri čemu iznosi ne predstavljaju nužno pokazatelj uspješnosti rada. Prošle godine, izdato je kazni u vrijednosti od 3,45 miliona KM, dok je 2022. godine iznos bio oko 2,8 miliona KM. Naplata kazni iznosi oko 70%, dok se preostalih 30% često potražuje putem sudskih postupaka.

Spahić naglašava da trenutna kaznena politika nije adekvatna, jer se iste kazne primjenjuju na različite vrste preduzeća, bez obzira na njihovu veličinu.

Na kraju, ističe da je neophodno ulagati u povećanje broja inspektora, unapređenje propisa i prilagođavanje kaznene politike kako bi se osigurao legalniji rad na tržištu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79