Foto: Fena
Borba protiv sive ekonomije: Deset puta više nelegalnih agencija za iznajmljivanje vozila u RS nego legalnih

Borba protiv sive ekonomije: Deset puta više nelegalnih agencija za iznajmljivanje vozila u RS nego legalnih


U Republici Srpskoj trenutno je registrovano oko 50 agencija koje legalno pružaju usluge iznajmljivanja vozila.

Međutim, procjene Ministarstva trgovine i turizma RS ukazuju da u sivoj zoni djeluje čak deset puta više nelegalnih agencija.

Na današnjem sastanku predstavnika Ministarstva trgovine i turizma i legalnih agencija za iznajmljivanje vozila, glavna tema bila je uvođenje nelegalnih pružalaca usluga u legalne tokove, uključujući plaćanje poreza i poštivanje zakona.

“Zakonom o turizmu i podzakonskim aktima jasno smo definisali način rada pružaoca usluga iznajmljivanja automobila. Nije riječ samo o plaćanju poreza, već i o starosti i tehničkoj ispravnosti vozila, što direktno utiče na bezbjednost korisnika”, istakao je resorni ministar Denis Šulić.

Svjestan problema nelojalne konkurencije, Šulić je naglasio važnost regulacije ove oblasti i uvođenja strožijih inspekcijskih kontrola. Ministarstvo će u saradnji s Privrednom komorom RS raditi na sprovođenju zakona i pravilnika kako bi se osiguralo da svi pružaoci usluga posluju legalno.

“Tokom proljetnih i ljetnih mjeseci, u jeku turističke sezone, često se pojavljuju nelegalni pružaoci usluga. Zajedno s legalnim agencijama, inspekcija će intenzivno raditi na suzbijanju ovakvih praksi”, dodao je Šulić.

Sastanak, održan u Privrednoj komori RS, označava početak intenzivnijih napora u borbi protiv sive ekonomije u sektoru iznajmljivanja vozila.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija