Bosna i Hercegovina dobila 98 novih graničnih policajaca

Bosna i Hercegovina dobila 98 novih graničnih policajaca


Bosna i Hercegovina je primila 98 novih graničnih policajaca, koji će biti raspoređeni na ključna mjesta gdje je prisutan najveći migrantski pritisak.

Migrantska kriza ostaje najdominantniji izazov s kojim se suočava Granična policija BiH, s porastom broja migranata za gotovo 70% u prva dva mjeseca ove godine.

Mirko Kuprešaković, direktor Granične policije, ističe za N1 važnost jačanja kapaciteta kako bi se adekvatno odgovorilo na ovaj problem te najavljuje daljnje zapošljavanje policijskih zaposlenika.

Evropska unija, koja pruža podršku BiH na putu evropskih integracija, ističe važnost ulaganja ne samo u opremu već i u osposobljavanje ljudi za obavljanje zadataka.

Johann Sattler, ambasador EU u BiH, naglašava da je EU dosad uložila značajna sredstva u osposobljavanje policajaca u BiH.

Osim prijema novog kadra i obnavljanja opreme, očekuje se i suradnja sa Frontexom, čiji su pregovori započeli u februaru, ali se još čeka konačna realizacija.

Također, pred BiH je i finalizacija Zakona o kontroli granica, što se očekuje da će dodatno unaprijediti sposobnost zemlje da upravlja migrantskom krizom.

Uz sve napore koje BiH ulaže u jačanje granične sigurnosti, izazovi migrantske krize i dalje ostaju prisutni, ali se nadaju da će uz podršku međunarodne zajednice uspješno odgovoriti na te izazove.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija