Bošnjaci će bojkotovati rad Skupštine Srebrenice

Odbornici koalicije “Moja adresa: Srebrenica” poručili su da neće učestvovati u budućim sjednicama Skupštine općine Srebrenica koje saziva njen potpredsjednik nazivajući je nelegalnom.

Kako su dalje naveli, ova odluka je donesena s obzirom na to da skupština nije konstituirana u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom i Poslovnikom općine Srebrenica.

Dodali su i to da su odbornici srpskih stranaka na nastavku jučerašnje sjednice Skupštine općine Srebrenica nastavili raditi suprotno pozitivnim zakonskim odredbama.

“Protivzakonit rad je prema našim informacijama usmeno odobrilo Ministarstvo za lokalnu upravu i samoupravu RS-a, čime je potvrđeno opredjeljenje politike u Srebrenici i RS-u, kao i ono na šta smo i ranije upozoravali, a to je potpuna eliminacija Bošnjaka iz političkog života”, naveli su iz koalicije.

Ovog puta se otišlo i korak dalje, kako dalje navode, jer je Vlada RS-a podržala odbornike srpskih stranaka te oni u skladu s vlastitim željama “konstituišu” skupštinu, rade i donose odluke. Istakli su da to rade uz grubo kršenje zakonskih propisa i procedura.

“Jer cilj opravdava sredstvo, da se ne poštuju ni zakoni ni procedure ako se ima jasan cilj eliminirati Bošnjake iz društvenog i političkog života u Srebrenici. Pozivamo OHR i međunarodnu zajednicu da zaustave protivzakonito djelovanje Vlade RS u Srebrenici i prema narodu nad kojim je počinjen zločin genocida. Pozivamo srpske političke stranke da se vrate u okvire zakona i Statuta općine Srebrenica, da se vrate dijalogu sa Bošnjacima i dogovoru koji će definirati odnose kroz izmjene Statuta općine, što će u konačnici dugotrajno doprinjeli stabilizaciji i napretku Srebrenice”, poručili su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79