Bosnu i Hercegovinu potpisala zajedničku izjavu osuđujući rusku agresiju na Ukrajinu

Danas je nekoliko zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, potpisalo zajedničku izjavu osuđujući rusku agresiju na Ukrajinu i pozivajući na povlačenje ruskih snaga. Međutim, ovaj potez izazvao je oštru osudu od strane zvaničnika entiteta u Bosni i Hercegovini, Republike Srpske (RS).

Milorad Dodik, izjavio je da ambasador BiH pri Stalnoj misiji UN, Zlatko Lagumdžija, nije imao odobrenje Predsjedništva BiH da podrži bilo koju stranu u vezi s dešavanjima u Ukrajini.

Dodik napominje da je RS od početka sukoba zagovarala neutralan stav. “Srpska je protiv svrstavanja na bilo čiju stranu i smatramo da je to jedini ispravan stav, tako da BiH niti bilo ko u njeno ime ne može potpisivati saopštenja bez saglasnosti sva tri člana Predsjedništva, koji su nadležni za spoljnu politiku,” poručuje Dodik.

Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH, dodala je da to što je Lagumdžija lično potpisao saopštenje ne znači da iza toga stoji BiH, niti njena neformirana vlada.

Cvijanovićeva naglašava da bi, da bi nešto bilo stav BiH, trebalo biti usaglašeno u Predsjedništvu, koje je jedino nadležno za kreiranje spoljne politike.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79