Božo Kovačević o političkoj situaciji: Dodik računa na podršku Srbije i Rusije

Božo Kovačević o političkoj situaciji: Dodik računa na podršku Srbije i Rusije


Bivši veleposlanik u Rusiji i vanjskopolitički komentator, Božo Kovačević, dao je intervju za Newsroom gdje je analizirao trenutnu političku situaciju u regiji i svijetu.

Kovačević se osvrnuo na nedavne izbore u Srbiji, ističući da su protesti protiv vlasti postali uobičajeni u zemlji te da je slična situacija bila i tokom protesta protiv Miloševićevog režima. Naveo je da trenutni protesti ne pokazuju masovnu podršku opoziciji, a da je ključni problem u odnosu prema Kosovu. Kritizirao je oporbu zbog nedostatka snažnog lidera i istaknuo potrebu za jasnim artikuliranjem programa.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, Kovačević je komentirao prijetnje Milorada Dodika otcjepljenjem entiteta Republika Srpska. Upozorio je da to može izazvati nestabilnost u BiH i regiji te naglasio opasnosti po Daytonski sporazum. Dodao je da Dodik računa na podršku Srbije i Rusije, ali istaknuo da sam ne može proglasiti visokog predstavnika nelegalnim.

Kovačević se dotaknuo i globalnih sukoba, posebno ističući ratove u Ukrajini i Pojasu Gaze. Naveo je da ti sukobi ostavljaju značajne posljedice i kritizirao toleranciju Zapada prema Vučiću te istaknuo potrebu za jačim reakcijama EU-a.

Intervju Bože Kovačevića pruža uvid u trenutne izazove i dinamike u regiji, ističući političke i sigurnosne aspekte.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija