Protesti ispred Parlamenta Federacije BiH: Državna imovina u Varešu pod zaštitom entiteta ili države

Protesti ispred Parlamenta Federacije BiH: Državna imovina u Varešu pod zaštitom entiteta ili države


Neformalna grupa građana po imenu ReSTART BiH organizovala je proteste ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH tvrdeći da je Vlada Federacije omogućila britanskoj kompaniji Adriatic Metals eksploataciju mineralnih sirovina u Varešu bez prethodne saglasnosti državnih organa. Sa druge strane, iz Vlade Federacije stiže odgovor da štite državnu imovinu.

Protesti su organizovani zbog navoda da je Vlada Federacije BiH omogućila kompaniji Adriatic Metals da eksploatiše mineralne sirovine u Varešu bez prethodnog odobrenja državnih organa. Građani tvrde da je to kršenje prava i da Vlada ne štiti interese građana.

Iz Vlade Federacije BiH odgovaraju da se brinu o državnoj imovini i da su sve odluke donesene u skladu sa zakonima. Ističu važnost eksploatacije mineralnih sirovina za ekonomski razvoj i istovremeno tvrde da poštuju zakonske procedure.

U vezi s ovim pitanjem, i Ured visokog predstavnika (OHR) dao je komentar, naglašavajući da se moraju poduzeti svi koraci kako bi se ostvarila puna imovinska prava države kao vlasnika i titulara.

Ovo pitanje izaziva kontroverze i postavlja pitanje balansa između ekonomske koristi i zaštite državne imovine. Građani izražavaju nezadovoljstvo, dok vlast tvrdi da je postupala u skladu s zakonima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija