Zloupotreba ličnih podataka: Majci preminule bebe poslana čestitka na roditeljstvu

Zloupotreba ličnih podataka: Majci preminule bebe poslana čestitka na roditeljstvu


Ana Kotur-Erkić, koja je prije osam mjeseci izgubila bebu, dobila je uznemirujuću poruku nakon što je Grad Banja Luka kontaktirao majke koje su imale pravo na porodiljsku naknadu. Ova situacija postavlja pitanja o zloupotrebi ličnih podataka i privatnosti građana.

Ana je izgubila bebu prije osam mjeseci, a nedavno je dobila poruku od Grada Banja Luka u kojoj su isticali podršku majkama i porodicama. Poruka je sadržavala i slogan “Banja Luka je porodica”. Ana smatra da je ova poruka uvredljiva i podsjeća je na političke slogane.

Broj s kojeg je dobila poruku nije bio registrovan na poznatim aplikacijama za komunikaciju, a Ana ga nije davala u javne svrhe.

Ana danas pokreće pravne korake zbog kršenja prava na porodični život i privatnost. Ona naglašava da njen porodični status ne bi trebalo znati niko osim osobe koja odlučuje o određenom pravu, za koju je dala saglasnost.

Građani iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine takođe su izvijestili o sličnim slučajevima primanja neželjenih poruka od različitih kompanija nakon gubitka ličnih podataka.

Pravnik Aleksandar Jokić upozorava da zloupotreba brojeva telefona može imati ozbiljne posljedice te da građani trebaju prijaviti takve slučajeve nadležnim institucijama. Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka ističu da broj telefona predstavlja lični podatak i može se koristiti samo uz pravni osnov ili saglasnost vlasnika.

Ova situacija podiže pitanje sigurnosti ličnih podataka građana i nužnosti jačanja mehanizama zaštite privatnosti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija