Branko Perić (Foto: BIRN BiH)
Branko Perić je i 2009. tražio izuzeće u predmetu zbog negativnih političkih komentara, odbijen je

Branko Perić je i 2009. tražio izuzeće u predmetu zbog negativnih političkih komentara, odbijen je


Sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić je nakon pročitane presude u slučaju Dženan Memić tražio izuzeće u predmetu “Respiratori” zbog, kako je naveo, “medijskog terorizma”. On je i 2009. godine tražio izuzeće zbog istog razloga, ali njegov zahtjev nije prihvaćen, a razmatrao ga je i Ustavni sud.

Perić je u zahtjevu sudu naveo da je presuda od 3. februara 2009. protiv Ranka Stankovića bila predmet negativnih političkih komentara u jednom broju uticajnih javnih medija, te da su navedene okolnosti mogle stvoriti sumnju u njegovu nepristranost u predmetnom postupku.

Međutim, rješenjem, koje je doneseno na Općoj sjednici Suda BiH, odbijen je njegov zahtjev kao neosnovan. U obrazloženju rješenja je navedeno da je na Općoj sjednici utvrđeno da u konkretnom slučaju ne postoje razlozi za izuzeće sudije.

“Kao razlozi za izuzeće po navedenom osnovu prema dotadašnjoj praksi mogu biti određeni nesporazumi između sudije i stranke, izraženo prijateljstvo ili neprijateljstvo, odnos zavisnosti ili podređenosti, postojanje ličnog interesa ili čak nepravilna primjena zakona sudije koja mora biti tendenciozna. Imajući u vidu da se u konkretnom slučaju ne radi niti o jednom navedenom razlogu, po ocjeni Opće sjednice nisu se stekli uvjeti za izuzeće po osnovu tačke f) stav 1. člana 29. ZKP BiH”, rečeno je tada u obrazloženju.

Njegovo izuzeće je tada tražila i okrivljena strana u predmetu Ranko Stanković, a s obzirom na to da je Ustavnom sudu podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog povrede prava na pravično suđenje, i ova vrhovna pravosudna institucija u državi je razmatrala Perićev zahtjev za izuzećem odnosno razmatrana je odluka suda o njegovom izuzeću.

“Ustavni sud dalje zapaža da je Opća sjednica Suda BiH svojim odlukama od 3. i 24. septembra 2009. godine odbila navedene zahtjeve za izuzeće. Zatim, Ustavni sud ističe da je u obrazloženjima navedenih odluka istaknuto da u konkretnom slučaju nisu ispunjeni zahtjevi iz člana 29. tačka f) ZKP BiH, te da su dati dostatni i uvjerljivi razlozi za zaključak Suda BiH da ponašanje postupajućeg sudije u konkretnom slučaju nije izazvalo razumnu sumnju u njegovu nepristranost”, naveli su iz Ustavnog suda BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija