Bratski umjesto poslovni odnosi: Entitet RS dao Srbiji struju u vrijednosti od 74 miliona KM

Republika Srpska od oktobra prošle godine pozajmljuje struju Srbiji i tako joj pomaže da održi stabilnost elektro–energetskog sistema. U Elektroprivredi Srpske (ERS) odbijaju da otkriju detalje saradnje, ali portal CAPITAL saznaje da je samo za četiri mjeseca isporučena struja u vrijednosti od oko 38 miliona evra.

S obzirom da se dostupni podaci odnose samo na period od oktobra do kraja januara, a isporuku je u međuvremenu nastavljena, pretpostavlja se da je do sada, uključujući februar i 23 dana marta, isporučeno više od 50 miliona evra električne energije.

Najviše struje iz Srpske u Srbiju je otišlo u decembru prošle godine. Isporučeno je 69.860 megavata, koji prema fakturama vrijede 17,3 miliona evra.

Mjesec ranije, u novembru, pozajmljena je struja u vrijednosti od 4,2 miliona evra, dok je u oktobru ERS u sistem EPS-a prebacio 18.876 megavata struje tadašnje tržišne vrijednost od oko 3,7 miliona evra.

Zaključno sa januarom ove godine, u Srbiju je otišlo oko 155 hiljada megavata električne energije vrijedne 38 miliona evra, odnosno oko 245 evra po megavat času.

Riječ je o električnoj energiji koja se mogla prodati na nezasitom evropskom tržištu, gdje bi se u najnepovoljnijem slučaju ostvarili najmanje isti prihodi.

Dokaz tome je da je Srbija u međuvremenu uvozila struju i iz drugih zemalja i plaćala je po značajno višoj cijeni.

Međutim, srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik, prošle godine je objelodanio kako postoji “bratski dogovor” Srpske i Srbije.

“Dešava se da Republika Srpska u ovom trenutku ima viškove električne energije. Mi tu energiju ne želimo da prodajemo Srbiji, da iskoristimo ovaj trenutak i nešto zarađujemo, već ćemo je ustupiti uz dogovor da nam se to vrati u istim količinama”, rekao je Dodik u oktobru prošle godine novinarima u Novoj Topoli kod Gradiške.

Dodik je poručio da je to fer i bratski dogovor, usmjeren isključivo da se obezbijedi stabilna energetska situacija i u Republici Srpskoj i u Srbiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio i poručio kako će struja biti vraćena kada se u rad pusti blok B1 u TENT-u, najvećoj termoelektrani u Srbiji.

“Oni nama daju danas, mi ćemo njima da vraćamo kada budemo uključili 650 megavata tenta B1”, rekao je tada Vučić.

Ko je oštećen?

Ekonomisti i mali akcionari poručuju kako korporativno upravljanje ne poznaje bratske odnose i emocije.

“To bi trebalo da bude čist poslovni odnos, pogotovo u kompanijama gdje postoje mali privatni akcionari, a to je koliko znam slučaj sa Elektroprivredom Republike Srpske i sa nekim drugim kompanijama. Međutim ti mali akcionari se ništa ne pitaju i odluke se donose na nekakvom državnom političkom nivou”, kaže za CAPITAL ekonomista i glavni urednik beogradskog nedjeljnika “NIN” Milan Ćulibrk.

Dodaje kako procjene pokazuju da če Srbija u prva tri meseca ove godine na uvoz struje potrošiti više od 500 miliona evra nego, prvenstveno zbog lošeg i neodgovornog upravljanja.

“Srbija trenutno kupuje struju na svetskom tržištu po svetskim cenama. Prema jednoj informaciji megavat je u jednom momentu plaćala i 575 evra. Ako plaća tu struju bilo kom drugom, ne vidim u čemu je problem da se to i Srpskoj plati. Razumem prijateljske odnose, podršku i pomoć, ali ako se neko bavi biznisom, valjda bi trebao da se bavi svojom sopstvenom kompanijom, a tek onda širim društvenim interesima”, zaključio je Ćulibrk.

U Udruženju manjinskih akcionara energetskog sektora ocjenjuju kako holding zloupotrebljava svoj položaj.

Smatraju kako je njegova isključiva djelatnost upravljanje zavisnim preduzećima, ali da ERS redovno izlazi iz okvira svojih nadležnosti.

Na naša konkretna pitanja o ustupanju struje Srbiji, u Elektroprivredi Republike Srpske su odbili dati detalje.

“Između Elektroprivreda Srbije i Republike Srpske sklopljen je poslovni angažman o međusobnoj razmjeni električne energije koji je i dalje na snazi. Po okončanju istog upoznaćemo vas sa svim detaljima, cijeni, trajanju”, navodi se u šturom odgovoru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79