Brčić: Osnovna uloga četnika u miru je da zastrašuju povratnike

Pripadnici Ravnogorskog pokreta okupili su se u Višegradu 10.03.2019, Visegrad, Bosna i Hercegovina - U "Drazevini" pokraj Visegradu okupilo se oko 300 pripadnika Ravnogorskog pokreta. U crnim uniformama i cetnickom ikonografijom obiljezili su godisnjicu hapsenja cetnickog generala i ratnog zlocinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draze Mihailovica. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Lejla Brčić, ministrica pravde u KS, koja je Tužilaštvu uputila prijavu protiv Ravnogorskog četničkog pokreta 2019. godine, oglasila se povodom početka suđenja u ovome slučaju. Kaže da je osnovna uloga četnika u miru da povratnike zastrašuju novim stradanjem.

Suđenje na Sudu Bosne i Hercegovine četnicima Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada 2019. godine, počet će u srijedu, 21. aprila.

“Ni na koji način ne želim predviđati ishod ovog suđenja niti, makar jednom izjavom, vršiti pritisak na Sud. Želim samo reći koliko je važno što je proces počeo. Prijavu sam podnijela 2019. godine u ime Vlade KS, tadašnje Šestorke. Sasvim je uredu što nezadovoljstvo postojanjem fašističkih organizacija i njihove javne manifestacije javno osuđujemo. Na žalost, to ih neće spriječiti u širenju mržnje”, kaže Brčić.

Poziva da se počne djelovati institucionalno.

“Sama činjenica da se protiv jedne četničke organizacije vodi sudski proces, da se s takvim pojavama konačno počelo institucionalno razračunavati, pred sve fašiste u BiH postavlja dilemu da li da svoju ideologiju javno ispoljavaju, jer to više po njih nije sigurno. Nadam se da će pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta biti osuđeni, voljela bih da taj pokret bude ukinut, jer to nije stvar folklora, to je stvar fašizma i jedina uloga koju taj pokret u miru ima jest da ulijeva strah povratnicima od ponovnog stradanja”, zaključila je Brčić za Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79