Britanci objavili novu kartu ruskih napada u Ukrajini: Ovo su pravci djelovanja

 

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novu kartu ratnog stanja u Ukrajini sa fokusom na najveća žarišta.

Ključni pravci ruskog djelovanja usmjereni su prije svega na jug u području sjeverno od Krima. Jedan dio ruskih snaga fokusiran je na grad Herson, a drugi na Maliupolj.

S druge strane značajan dio ruskih trupa je na istoku u regiji Donbasa, s fokusom na grad Mariupolj, koji je trenutno možda i najviše pogođen ratnim dejstvima.

Rusi granatiraju i područja na zapadu Ukrajine te dijelove u okolini Kijeva.

Uprkos konstantnom granatiranju gradova, procjene su da je ruska invazija prilično usporila, a da je za to najviše zaslužna ukrajinska vojska.

Pregovori između ruske i ukrajinske strane bi trebali biti nastavljeni sutra u Istanbulu, nakon serije online sastanaka.

Do sada je poznato da Ukrajina traži povlačenje ruskih trupa i sigurnosne garancije. S druge strane Rusija traži garanciju da Ukrajina neće postati dio NATO-a, da se Krim prizna kao dio Ukrajine, ali i da Kijev Lugansk i Donjeck prizna kao nezavisne države.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79