Brojni propusti u radu Granične policije BiH

Post [M,D] First paragraph - 300x250

Isplata većih dnevnica od zarađenih, priznavanje računa za kupovinu uređaja koji se po svojoj prirodi ne mogu smatrati troškom putovanja te propusti kod korišćenja službenih vozila, ali i kršenje Zakona o javnim nabavkama, samo su neke od primjedaba zbog kojih su revizori Graničnoj policiji BiH u prošloj godini dali mišljenje sa rezervom.

Kancelarija za reviziju institucija BiH je češljanjem finansijskih izvještaja Granične policije za 2023. godinu utvrdila niz propusta, a između ostalog, ustanovljeno je da nisu uspostavili u potpunosti adekvatan i pouzdan sistem priznavanja troškova službenog putovanja.

– Uvidom u pravdanje putnih naloga uočeno je da dnevnicu nisu obračunavali od vremena polaska aviona s aerodroma do dolaska aviona na aerodrom u BiH – navode revizori.

Post [M,D] Text - ADX / Video

Takođe, u određenim slučajevima nije umanjena dnevnica iako se iz agende službenog putovanja i specifikacije troškova jasno vidi da je zaposlenom za određene dane provedene na službenom putovanju bila obezbijeđena ishrana (minimalno dva obroka).

– Uočeno je da se kroz pravdanje putnog naloga, kao ostali trošak službenog putovanja, priznavala kupovina uređaja koji se po svojoj prirodi ne mogu smatrati troškom službenog putovanja. Riječ je o e-book readeru i transmitoru, koji su koštali 178 evra – navode revizori.

Primjedbe su imali i kod izdataka za upotrebu službenih vozila koji su u prošloj godini iznosili 2,36 miliona KM.

Post [M,D] Text - ADX / Video

– U pojedinim slučajevima uočili smo neslaganja u kartonima službenih vozila u pogledu unesenih podataka o stanju na kilometar satu u momentu obavljanja servisa – stoji u izvještaju.

Naglašavaju i da Granična policija nije i dalje uspostavila pouzdan sistem blagovremenog evidentiranja obaveza i potraživanja.

– Obaveze prema dobavljačima od 20.000 KM nisu evidentirane u poslovnim knjigama za 2023. godinu. Takođe, nisu isplaćene naknade kadetima za period oktobar – decembar u iznosu od 117.106 KM, jer je Granična policija bila u fazi pregovora o zaključenju ugovora sa Međunarodnom organizacijom za migracije da bi oni preuzeli finansiranje tih naknada – stoji u izvještaju.

Post [M,D] Text - Linker

Kada je riječ o javnim nabavkama, revizori su analizom i testiranjem sprovedenih procedura nabavki utvrdili slabosti koje se najvećim dijelom odnose na efikasnost sprovođenja procedura javnih nabavki.

– Prilikom sprovođenja postupaka nabavki u određenim slučajevima nije sačinjena pisana zabilješka o radnjama i postupcima istraživanja tržišta kako je propisano zakonom, već je nastavljena praksa da se procjena vrijednosti nabavke zasniva na prethodnim iskustvima i cijenama koje su uvećane za inflacijska kretanja – stoji u izvještaju revizora.

Takođe navode da Graničnoj policiji nije uspostavljen pouzdan sistem unosa podataka u elektronsku evidenciju podataka o uniformama, oružju i pripadajućoj opremi u policijskim tijelima BiH na kraju, 31. decembra 2023. godine.
Uskraćeni i za kiriju

Granična policija na osnovu potpisanih ugovora o iznajmljivanju prostora (krova) na zgradi za smještaj baznih stanica – opreme i antene telekom operatera ostvaruje prihod.

Post [M,D] Text - Linker

– Ostvareni prihodi po ovom osnovu u 2023. godini iznosio je 21.440 KM. Međutim, Granična policija nije obezbijedila naplatu zakupnine u skladu sa zaključenim ugovorom. Zakupoprimci ni u 2023. godini nisu izmirili sve obaveze u obračunskom periodu, što Granična policija nije evidentirala u poslovnim knjigama – stoji u izvještaju revizora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79