(VIDEO) Tipkao na mobitel pa se zabio u banderu

U popodnevnim satima dogodila se saobraćajna nesreća u jednoj od najprometnijih sarajevskih ulica u kojoj je učestvovalo jedno putničko motorno vozilo – piše Crna-Hronika.

U nesreći je učestvovao vozač Ford Montea koji se nakon korištenja mobilnog telefona i nepažnje prilikom upravljanja automobila zabio u banderu električne rasvjete.

Nesreća se dogodila u ulici Alipašina na samom pješačkom prelazu te na sreću niko od pješaka nije povrijeđen.

Na vozilu je pričinjena materijalna šteta.  Na lice mjesta izašli su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Pogledajte video sa mjesta događaja.

@crnahronikaofficialTipkao na mobitel pa se zabio u banderu♬ original sound – crnahronikaofficial

Uprkos zakonskim odredbama i novčanoj kazni, mnogi vozači se ni tokom vožnje ne odriču razgovora putem mobitela, čitanja i pisanja poruka. Na taj način direktno ugrožavaju sebe i ostale učesnike u saobraćaju.

Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, propisano je sljedeće:

vozač motornog vozila ne smije korisiti mobilni telefon, odnosno druge uređaje za komuniciranje ukoliko ne koristi opremu koja omogućuje komuniciranje bez angažiranja ruku za vrijeme vožnje. Također, vozač ne smije da koristi audio- odnosno videouređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju niti preduzimati druge radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom. (Član 33., stav 1.)

Predviđena kazna za ovaj prekršaj je od 100,00 KM do 300,00 KM. Za prekršaj vozaču ili vozaču-instruktoru uz kaznu se određuje jedan kazneni bod i može se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do četiri mjeseca

Kako svakodnevno uočavamo vozače koji tokom vožnje upotrebljavaju mobitel, preporučujemo slijedeće:

obavezno koristite tzv. handsfree uređaj koji Vam omogućava nesmetanu komunikaciju
novi uređaji koji se koriste tokom vožnje, npr. navigacija često ometaju vozače i odvraćaju im pažnju sa ceste pa ih izbjegavajte koristiti bez velike potrebe
upotreba mobitela smanjuje koncentraciju, a kod neki vozača može dovesti do usporavanja reakcija (npr. prilikom promjene svjetlosne signalizacije na semaforu, u slučaju da vozilo koje se nalazi ispred njih naglo zakoči i sl.)
vozači koji koriste mobitel tokom vožnje imaju suženo vidno polje tako da ne uočavaju periferne informacije (npr. saobraćajne znakove, druga vozila, semafore)

Mnogi, pa tako i vozači ne mogu istovremeno biti jednako koncentrisani na dvije radnje, vožnju i korištenje mobitela, niti na njih pravilno i pravovremeno reagovati. Izostanak pravilne i pravovremene reakcije nažalost za posljedicu može imati saobraćajnu nesreću, odnosno stradanje ljudi i nastanak materijalne štete.

Za prekršaj kojim je izazvana saobraćajna nesreća, počinitelj se kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 300,00 KM do 1.000,00 KM, a vozaču se uz kaznu izriče i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog mjeseca do šest mjeseci.

Zato vozačima savjetujemo: Ne koristite mobitel tokom vožnje, budite odgovoran i siguran učesnik u saobraćaju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79