“Brzi odgovor 2020”: Demonstranti u Višegradu bacali flaše i dimne bombe na vojnike EUFOR-a

Simulacija protesta u Višegradu jutros je brzo prerasla u bacanje flaša i dimnih bombi na vojnike EUFOR-a. Kao odgovor, obližnji Tim za vezu i promatranje (LOT), koga sačinjavaju vojnici iz slovačkog kontingenta EUFOR-a, pozvao je u pomoć Višenacionalni bataljon da smiri proteste.

Riječ je o scenariju prvog dana vježbe EUFOR-a “Brzi odgovor 2020” koja je održana danas.

Mađarskim vojnicima iz Višenacionalnog bataljona nije bilo previše teško da spriječe daljnje nasilje i situacija je uskoro bila pod kontrolom pošto su izazivači nereda rastjerani i njihove improvizirane barikade uklonjene sa ulice.

Zatim je direktor vježbe uveo dodatni zadatak u formi simulirane povrede nenesene bačenim kamenom. Medicinska pomoć je bila brza i povrijeđenoj osobi je sanitetsko osoblje prvo ukazalo pomoć na licu mjesta, a zatim su pozvali helikopter EUFOR-a kako bi se provjerio i taj dio reakcije.

Brzo doletjevši iz baze Butmir, sanitetski helikopter preuzima povrijeđene i prevozi ih nazad u sanitetski centar kako bi se dodatno provjerio i taj dio reakcije.

Komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak, bio je u Višegradu kako bi promatrao vježbu.

– Bilo je izuzetno zadovoljstvo promatrati način na koji su višenacionalne snage radile zajedno danas. Vrijeme za integriranje je kratko zbog opravdanih razloga i mi moramo situaciju iskoristiti najbolje što možemo. Očigledno je da je osoblje zaduženo za obuku u bazi Butmir obavilo sjajan posao – izjavio je.

Vojnici neće imati puno vremena za odmor jer već sutra rano ujutro počinju da se bave nekim drugim, manje gorućim problemima i tako sve do 5. septembra 2020, kada se završava vježba EUFOR-a “Brzi odgovor 2020”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79