Burno na UKC Tuzla: U trku za direktora se uključio i bivši direktor Nedžad Hotić

Burno na UKC Tuzla: U trku za direktora se uključio i bivši direktor Nedžad Hotić


Nakon što su javno objavljeni dokumenti Federalne inspekcije, nakon obavljenog nadzora u UKC Tuzla, očigledno je da su se strasti u ovoj Javnoj zdravstvenoj ustanovi i političkoj sceni Tuzlanskog kantona uzburkale.

Podsjećamo, dok Vlada Tuzlanskog kantona koja upravlja UKC-om, medijsku sliku o sebi pokušava graditi kroz konstantno isticanje borbe protiv korupcije, istovremeno dokument o inspekcijskom nadzoru FUIP-a potvrđuje da je Upravni odbor (UO) Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla nije imenovan u skladu sa zakonom jer nema predstavnika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i da vršilac dužnosti medicinskog direktora Bahrudin Hadžiefendić ne ispunjava uvjete za ovu funkciju jer nema završenu specijalizaciju, a o čemu smo pisali.

Skandal na pomolu: Dva direktora i Upravni odbor UKC Tuzla su imenovani nezakonito?

Federalna inspekcija je tokom nadzora utvrdila i nepravilnost pri imenovanju v.d. direktora UKC Tuzla Alena Kamerića, koji je doktorirao na univerzitetu koji nema akreditaciju, s tim da je konstatirano da validnost akreditacije nije u nadležnosti ove inspekcije. Podsjećamo, Zakonom o visokom obrazovanju BiH, “nadležni državni organi, te drugi organi i organizacije u BiH, u svrhu zaposlenje ili javne funkcije, priznavati će samo one akademske stepene i diplome koje izdaju akreditirane visokoškolske ustanove”.

– Postupajući federalni inspektor zdravstva će, u pogledu imenovanja UO JZU UKC Tuzla, kao i saglasnosti Federalnog ministarstva zdravstva za imenovanje v. d. direktora, uputiti obavijest i upoznati osnivače (Vladu FBiH i Vladu TK) i resorna ministarstva FBiH i TK o utvrđenim nepravilnostima – navodi se između ostalog u dopisu koji potpisuje direktor FUIP-a Anis Ajdinović, a koji smo objavili.

Da li su inspekcijski nadzor i utvrđene nepravilnosti kod navedenih imenovanja bili razlog ostavke Ervina Mujkića, načelnika Sektora za pravne poslove i ljudske resurse UKC, nije nam poznato. Poznato nam je jedino da je njegova ostavka na posljednjoj sjednici prihvaćena, a da ga je na toj poziciji, kao vršilac dužnosti, zamijenila Azra Nurkanović.

Zanimljiv je i podatak da se prema nezvaničnim, ali pouzdanim inormacijama, na Javni oglas za izbor i imenovanje Direktora JU UKC Tuzla, pored sadašnjeg v.d. direktora Alena Kamerića prijavio i Nešad Hotić koji je obavljao dužnost direktora UKC Tuzla u dva mandata do 2019. godine, kada ga je naslijedio Vahid Jusufović, piše Tuzlainfo.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija