Bursać odgovorio Stanivukoviću: Režim porušio skoro sve i jednu džamiju na teritoriji grada kojim stoluje

Izjava gradonačelnika Banje Luke, Draška Stanivukovića, koji je na izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava i uklanjanja inat-crkve iz avlije nane Fate Orlović kazao da se u “svetinje ne dira” izazvala je dosta pažnje.

– Sve institucije Republike Srpske ćute o rušenju crkve u Кonjević Polju. Banja Luka neće! Svetinje se čuvaju, obnavljaju i grade – rekao je Dtanivuković.

Ugledni bh. novinar, kolumnista, jedan od najboljih novinara ovog djela Evrope, Dragan Bursać, reagirao je na njegovu izjavu.

– Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković u vezi sa rušenjem bespravno podignutog vjerskog objekta na zemlji Fate Orlović kaže da se u svetinje ne dira. Baš zanimljivo jer je režim čiji je ideološki nasljednik on porušio skoro sve i jednu džamiju na teritoriji grada kojim stoluje. Za razliku od crkve u Konjević Polju, ove džamije, ne samo bile “svoje na svome”, nego su neke poput Ferhadije i Arnaudije uvrštene u popis Svjetsku kulturne baštine. Pa, se ovdje zapravo trebamo zapitati otkud Stanivukoviću, ali ne samo njemu, ta vrsta šizofrenije i selektivnog pamćenja – pita se Bursać .

Nemoguće je, dodaje, ne znati šta se dešavalo u Banjoj Luci, prije manje od tri decenije.

– A dešavao se urbicit, kulturocid i elitocid uz etničko čišćenje. Biće da ovdje nije riječ o šizofreniji nego rasizmu i rasističkom ponašanju. Jer džamije su naslijeđe “nižih bića”, “Turaka” i njihovih muslimana. Tako se reinterpretira postojanje Bošnjaka, bošnjaštva i njihovih sakralnih objekta i u RS-u, ali i diljem “srpskog sveta”. Nema sad veze što su oni koji su počinili genocid bili blagosiljani od popova što izgradiše objekat u avliji nane Fate. Oni su svi heroji, nasuprot Bošnjacima i njihovim vjerskim objektima za koje ni pamćenje nije rezervisano. Suštinski ovakav način razmišljanja, razmišljanje jednog neočetnika, Stanivukoviću je jako blizak. Rješenje-denacifikacija od malih nogu. Na žalost 90 posto stanovnika “srpskog sveta” neće ući u ovaj voz otrježnjenja – zaključio je Bursać.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79