“Hadžibajrić je beg jer dolazi begovske porodice, a ne jer je vođa bande”

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu održano je o odlučivanju produženja pritvora za Ibrahima Hadžibajrića koji je optužen za više krivičnih djela visokog kriminala. Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića, Alme Destanović, Fahrudina Novalije i firme “Plaza Group” zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima Federacije BiH i Kantona Sarajevo, podsjetit ćemo.

Protiv Ibrahima Hadžibajrića optužnica je podignuta zbog krivičnih djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje službene isprave, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnih podataka o imovini i prihodima Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Suđenje još uvijek nije počelo, a danas se održava ročište na kojem će sud donijeti odluku o produženju pritvora za Ibrahima Hadžibajrića koji se već blizu godinu dana nalazi u pritvoru.

Naime, postupajući tužitelj Samir Selimović uputio je prijedlog o produženju pritvora za Ibrahima Hadžibajrića u trajanju od tri godine zbog straha da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke.

Odbrana Hadžibajrića, advokat Nedim Ademović iznio je danas obrazloženje zbog čega prijedlog Tužilaštva KS nije osnovan.

Naime, Ademović, prvenstveno, tvrdi da da je tužilaštvo “preširoko” i “preopširno” dalo obrazloženje za produženje pritvora. Ademović je, potom, iznio tvrdnje zbog kojih smatra da se Hadžibajriću ne bi trebao produžiti pritvor.

“Tužilaštvo KS navodi da je Ibrahim Hadžibajrić imao naziv na Sky aplikaciji ‘Beg’, aludirajući da je beg neko ko je glavni, ko se pita za sve, ko ima najviše novca. Međutim, podsjetit ću da je u našem narodu poznato da su porodice Hadžibajrić, kao i porodica Gradaščević kako se prezivala majka mog branjenika, begovske porodice te otuda su njega nazivali begom, a ne jer je vođa organizovane grupe”, govori Ademović.

Odbrana Hadžibajrića dalje smatra da je tužilaštvo bespotrebno nagomilamo razloge za produženje pritvora, da bi prikrila suština koja izostaje.

Tužilaštvo KS je, također, uz prijedlog o produženju pritvora navelo i to da za Hadžibajrića postoji strah da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo. Ademović, s druge strane, smatra da tužilaštvo nije navelo za koja to tačno krivična djela postoji opasnost od ponavljanja.

O prijedlogu Tužilaštva KS o produženju pritvora Hadžibajriću za tri godine, Kantonalni sud Sarajevo će se oglasiti u zakonskom roku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79