Čak 50 bankomata ugašeno u Hrvatskoj: Kako do gotovine?

Uskoro će biti dostupno svega 40 posto bankomata, kako onda znati na kojem podići gotovinu, a koji ne radi?

Počelo je! Non-stop više ne rade samo bankomati, nego i oni koji ih održavaju. Neki bankomati su dočekali eure, a njih 50-ak danas je ugašeno.

Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U 4 tisuće bankomata ima preko 40 tisuća kazeta bankomatskih koju svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euro novčanica koje su, naravno različite dimenzije od novčanica kune”, kazao je izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček.

Kako ne bi ostali praznih novčanika, mnogi građani već sada stvaraju zalihe.

Tijekom ovog mjeseca neće raditi više od 2700 bankomata – u prijelaznom razdoblju radit ćemo samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru i novu valutu.

“Ostalih 30-ak posto bankomata, ili 1300 njih će biti prilagođeno do 15. januara 2023. od kada će svi bankomati, oko 4000 njih biti spremni i isplaćivati isključivo eure”, dodaje Mavriček.

Manji broj će biti ugašen do 15. decembra, a od 15. decembra će HUB objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podignuti gotovinu”, govori Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Razloga za paniku nema, osim ako na kartici nemate novca – jer i u manjim sredinama moći će se do gotovine.

“Poseban fokus bio je usmjeren na manje sredine, gdje je manji broj bankomata – banke su na razini HUB-a dogovorile način prilagodbe mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj bankomata u svakom mjestu Hrvatske”, dodaje Maljković.

Starčević, Radić i Marulić putuju na drugu adresu, a u bankomate, ali i novčanike od prvog dana nove godine dolaze nam novi stanari, piše danas.hr.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79