Čavalić: Posebno pozitivno me iznenadio DF koji je glasao za značajan broj amandmana Osmorke

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je jučer budžet za 2023. godinu sa nizom amandmana, koje su uglavnom predložile stranke Osmorke i HDZ. Dešavanja je komentarisao i Admir Čavalić, zastupnik Stranke za BiH i ekonomista.

“Jučer smo na Zastupničkom domu usvojili budžet FBiH za ovu godinu. Očekujem danas potvrdu na Domu naroda. Vlada FBiH je odbila sve amandmane osim jednog u vezi izvršenja budžeta. Vlada je odbila i one amandmane koje su predlagali članovi stranaka koje čine Vladu (SDA i HDZ). To su amandmani koji nisu prošli i koji će cirkulirati u javnosti ovih dana. Neke od njih sam principijelno podržao, neke ne jer je Vlada imala kvalitetno objašnjenje. Kada je riječ o amandmanima koji su prošli, ukupno ih je bilo 50. Od toga je nekih 80 posto prijedloga iz stranaka Osmorke”, rekao je.

Objašnjava da se amandmani odnose na 100 miliona KM te da je to u odnosu na 6,7 milijardi budžeta zanemarljivo.

“Naravno, moglo se i može više, ali napominjem samo se intervenisalo na 2% budžeta, dok je ostatak od 98% predložen od strane trenutne Vlade. Tako da ovo nije velika intervencija i nema potrebe za toliku dramu. Od drveta (amandmana) se ne vidi šuma (Budžet)”, kazao je.

Navodi i da je stranka koju predstavlja posebno insistirala na nekoliko stvari.

“4,5 miliona za Tz-Sa brzu cestu, 2 miliona za Aerodrom Tuzla, 7 miliona za Zrak, 20 miliona za tunel Hranjen, dva miliona za povezivanje sarajevskog aerodroma sa autoputem,0,3 miliona za uspostavu programa rane prevencije malignih oboljenja itd. Još je dosta dobrih stvari u okviru amandmana-besplatni udžbenici, dvorane i bazeni širom FBiH, više za nauku i poljoprivredu, očuvanje prirode itd”, nabrojao je on.

Ističe da mu je “posebno drago da su Budžet i sve amandmane koje smo predložili podržali svi – Osmorka, HDZ i partneri, SDA i DF, te druge stranke”.

“Preuzela se politička odgovornost. Posebno me pozitivno iznenadio DF koji je u pojedinačnom izjašnjavanju podržao značajan broj amandmana poput npr. sredstava za UKC Tuzla, brzu cestu Tz-Sa, aerodrom u Tz itd. Sa druge strane, u pojedinačnom izjašnjavanju neke druge kolege su bile protiv ili nisu glasale za ova rješenja”, naveo je Čavalić.

Kaže da su amandmani modelirani u saradnji sa predstavnicima nižih nivoa vlasti, bez obzira iz koje stranke dolazili.

“Tako se radi posao, bez puno polarizacija i stranačkog populizma. Građani FBiH su podjednako važni, gdje god živjeli i na tome ću uvijek insistirati”, riječi su zastupnika.

Zbog toga je, kaže, predložio tri zaključka koja su usvojena:

  1. da se kantonima dijeli spram popisa 2013. godine
  2. da se putno odblokira TK i Tuzla i
  1. da imamo federalni program rane prevencije malignih oboljenja.

“Na kraju očekujem dvije stvari: a.) dodatno usaglašavanje sa DN radi eventualnih tehičkih grešaka u amandima i b.) donošenje zaključaka da se u Rebalansu popune rashodi koji su obuhvaćeni amandmanima – poput Željeznica FBiH, a kako bi pokrili zadnje kvartale. Napominjem, budžet je izmjenjen 2 posto, nova ili tehnička Vlada imaju dovoljne komocije da djeluju u datim okvirima. Pitanje je da li će se i tih 2 posto realizirati poznavajući nizak stepen izvršenja”, zaključio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79